Judit
-2 °C
8 °C

Powell szerint korlátozni kell az új iraki kormány hatalmát

2004.04.27. 07:16
A tervek szerint július elsején hivatalba lépõ új iraki kormánynak le kell mondani hatalma egy részérõl az arab országba vezényelt, amerikai vezetésű nemzetközi koalíció javára - jelentette ki hétfõn az amerikai külügyminiszter.
Colin Powell Washingtonban egy interjúban hangsúlyozta, hogy az - egyelõre ismeretlen összetételű - új iraki kormányzatnak el kell fogadnia az ország szuverenitásának bizonyos fokú korlátozását, s meg kell értenie annak fontosságát is: biztosítani kell, hogy a nemzetközi erõ saját parancsnoksága alatt működhessen.

A Fallúdzsa városában harcoló iraki felkelõkkel szembeni esetleges katonai fellépésrõl Powell elmondta, hogy az Egyesült Államok egyelõre kivár, látni szeretné a felállítandó amerikai-iraki járõrök eredményességét, mielõtt döntene az esetleges támadásról. Amennyiben a közös járõrörés nem lesz eredményes - például nem segíti elõ a lakosság kezén lévõ fegyverek beszolgáltatását -, az amerikai kormányzat a katonai parancsnokokkal áttekinti a helyzetet - tette hozzá. (Korábbi jelentések szerint az amerikai tengerészgyalogosokból és az iraki biztonsági erõk tagjaiból felállítandó járõrök talán kedden kezdhetik meg működésüket.)

Az amerikai fegyveres erõk körbekerítették a Bagdadtól nyugatra fekvõ várost, ahol iraki szunnita felkelõk három hete harcolnak, vívnak tűzpárbajokat az amerikai tengerészgyalogosokkal. A június 30-ra tervezett hatalomátadás közeledtével az amerikai erõk az idõvel versenyt futva igyekeznek felszámolni a lázadást, méghozzá oly módon, hogy közben ne fordítsák szembe magukkal az iraki közvéleményt.

Veterán diplomaták támadása Blair közel-keleti és iraki politikája ellen
Példátlan támadást intézett 52 volt vezetõ brit diplomata - köztük két egykori budapesti brit nagykövet - a jelenlegi brit kormány közel-keleti és iraki politikája ellen. A BBC által hétfõ este ismertetett nyílt levél szerint az iraki konfliktus menetébõl világosan kitûnik, hogy soha nem létezett hatékony terv a Szaddám Huszein volt diktátor elűzése utáni rendezésre.

A veterán diplomaták szerint mindenki, akinek volt tapasztalata a térségben, megjósolta, hogy Irak megszállását súlyos mértékű és makacs ellenállás fogja kísérni. Nem meggyõzõ, és nem is segíti elõ a rendezést az, ha az ellenállókat a szövetségesek terroristáknak, fanatikusoknak minõsítik - áll a levélben. A diplomaták szerint az arab és a muszlim világ Nagy-Britanniára, "helyesen vagy helytelenül", de mindenképpen mint Irak "törvénytelen és brutális megszállásának" részesére tekint.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.