Árpád
7 °C
21 °C

Politikai okokból gyújtotta fel magát?

2003.03.06. 13:01
Búcsúlevele szerint a cseh politikai helyzettel szembeni elégedetlensége miatt gyújtotta fel magát egy cseh fiatalember a prágai Vencel téren. A fáklyaként égő Zdenek A.-t két járókelő megpróbálta eloltani, életét azonban nem sikerült megmenteni.
A jelek szerint a jelenlegi csehországi politikai viszonyok ellen kívánt tettével tiltakozni az a 19 éves fiatalember, aki csütörtökön reggel Prága központjában, a Vencel téren, a cseh Nemzeti Múzeum épülete előtt benzinnel leöntötte ruháját, majd felgyújtotta magát - jelentette a prágai rádió.

Megpróbálták eloltani

A látványos öngyilkosság néhány perccel fél nyolc után történt, amikor a téren rengetegen voltak. Václav Hladík, a prágai tűzoltóság bűnügyi szakértője szerint a fiatalember égő fáklyaként a tér közepe felé próbált futni, de két közelében álló férfi rádobta a kabátját, és megpróbálta eloltani a tüzet. A helyszínre érkezett mentők azonnal kezelésbe vették a súlyos égési sérüléseket szenvedett fiatalembert, de az mintegy 40 perc múlva belehalt sérüléseibe.

Politikai okokból

"Információim szerint hátrahagyott egy búcsúlevelet. A levelet még nem olvastam. Csak annyit tudok, hogy tettének indítékaként a cseh köztársaságbeli politikai viszonyokkal való elégedetlenség van megjelölve" - nyilatkozta a rádiónak Stanislav Gross cseh belügyminiszter. Mint mondta, csupán előzetes információkról van szó, s az ügy kivizsgálása folyamatban van.

Az információk szerint a dél-csehországi Humpolec városkából származó Zdenek A. tette két hasonló tragikus, ma már történelmi eseményt idéz, amelyekre 1969-ben került sor a Vencel-tér azonos helyén, tehát a Szent Vencel szobor környékén. Az akkori Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásul 1969 januárjában Jan Palach egyetemista, majd egy hónappal később Miroslav Zajíc középiskolás diák gyújtotta fel magát hasonló módon.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.