Piroska
-10 °C
1 °C

Aljas indokból barátkozik Moszkva

2006.03.03. 14:13
"Meglepően barátságos" látogatást tett Putyin az egykori szovjet csatlósoknál, írja az Economist. A lap szerint a moszkvai mosolydiplomácia valódi célja az Oroszországgal ellenséges balti EU-tagállamok elszigetelése.

Hátsó szándékot vél felfedezni az Economist Putyin elnök mosolydiplomáciája mögött. Az orosz kormányfő magyarországi és csehországi látogatását elemezve a lap arra a következtetésre jutott, hogy az orosz vezetés célja az EU balti tagállamainak elszigetelése lehetett.

Putyin "ritkán mutatott érdeklődést a volt szovjet csatlósok érzékenysége iránt" - írja pénteken megjelent számában a világ vezető gazdaságpolitikai hetilapja. A háborúban zsákmányolt javak visszaszolgáltatására vonatkozó kéréseket eddig közönnyel fogadták Moszkvában, ám Magyarországnak most sikerült elérnie néhány értékes kincs visszaadását.

Igaz, az Economist szerint a sárospataki könyvek fejében Magyarország gyakorlatilag lemondott a többi zsákmányolt műkincsről, aminek a javát egykor gazdag zsidó családok értékes festményei teszik ki. Magyarország emellett 400 000 dollárt fizetett az elrabolt kincsek "tárolásáért".

Putyin Magyarország után Csehországot is felkereste. Az Economist elemzése szerint immár a csehek is félre tették korábbi sérelmeiket a gazdasági együttműködésért cserébe.

Az Economist szerint az orosz mosolydiplomácia egyik legfőbb oka az v eleji gázháború negatív hatásainak mérséklése lehetett. Még valószínűbbnek tartja azonban a lap, hogy Moszkva a vele szemben ellenséges balti államokat próbálja elszigetelni az EU-n belül. Erre utal, hogy még a Moszkvával nem éppen baráti viszonyt ápoló Lengyelország is a kapcsolatok érezhető felmelegedéséről számolt be.

A balti államok és Oroszország viszonya még mindig rendezetlen, a lett-orosz határról a mai napig nincs hivatalos megállapodás. A balti államok, amik az 1940-es szovjet bevonulást és a kierőszakolt csatlakozást a Szovjetunióhoz megszállásként értékelik, még mindig tartanak Moszkvától. Aggályaikat az EU brüsszeli központjában paranoidnak tartják, ezt a nézetet Putyin "meglepően barátságos" közép-európai turnéja még erősítheti is, írja az Economist.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!