Miklós
-7 °C
2 °C

Többséget kaphat a március 17-i ultimátum

2003.03.10. 11:28
Akár tíz támogatója is lehet a Huszeinnek március 17-i határidőt szabó brit-amerikai határozati javaslatnak - véli Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter nem zárja ki a francia vétót, bár ez "súlyos következményekkel" járna a két ország viszonyában. Az Egyesült Államok a javaslat elutasítása esetén is támadna, a határozatra csak európai szövetségeseinek van szükségük.
Már majdnem összegyűjtötte a Szaddám Huszein iraki diktátornak március 17-i ultimátumot szabó újabb ENSZ-határozathoz szükséges támogatást Colin Powell, írja az AP. A javaslat elfogadásához a tizenöt tagú Biztonsági Tanács kilenc tagjának szavazatára van szükség.

Harc a voksokért
A brit-amerikai határozati javaslatot jelenleg négy BT-tag - Bulgária, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország - támogatja. Egyértelműen elutasítja azt Franciaország, Kína, Németország, Oroszország és Szíria. A franciák és az oroszok nem zárták ki a vétó lehetőségét sem. Bizonytalan Angola, Chile, Guinea, Kamerun, Mexikó és Pakisztán szavazata.
Powell felbátorodott

Az amerikai külügyminiszter szerint a határozati javaslat sorsa ugyan még kérdéses, az öt vétójoggal rendelkező BT-tag bármelyike megakadályozhatja elfogadását, de Powell akár tíz ország szavazatának megszerzését sem tartja lehetetlennek, írja a BBC. "Felbátorítottak az egyes tagállamok vezetőivel folytatott megbeszéléseim" - mondta el Powell több amerikai tévétársaságnak is.

Villepin afrikai turnén

A "béketábor" vezető hatalma, Franciaország is erős lobbizásba kezdett. Dominique de Villepin francia külügyminiszter hétfőn három BT-tag afrikai országban, Kamerunban, Angolában és Guineában is villámlátogatást tesz.

A vétó megrontaná a két ország viszonyát

Powell nem zárta ki egy francia vétó lehetőségét, bár ez véleménye szerint "rövid távon mindenképpen súlyos következményekkel járna a két ország viszonyában". Az amerikai külügyminiszter nem tudott biztosat mondani Kína és Oroszország álláspontjáról, írja az AP. A két vétójoggal rendelkező ország hivatalosan - a franciákhoz és a németekhez hasonlóan - elutasítja az Irak elleni katonai akciót.

A döntéstől függetlenül is háborúznának

Az Egyesült Államok nyilatkozatai szerint a határozati javaslat elfogadásától függetlenül is kész megtámadni Irakot. Az utolsó ultimátumra igazán csak a háborút a közvéleményükkel szemben is támogató országok vezetése, azaz a brit és a spanyol kormány érdekében van szükség.

A javaslat elutasítása esetén a népszerűsége mélypontjára ért Tony Blair számolhat saját pártja, a kormányzó Munkáspárt mintegy nyolcvan képviselőjének lázadására is. Bár a kormánypárt még egy ilyen arányú lázadás mellett is megtartaná többségét, a pártban felszínre kerülő törésvonalak nagyban meghatározhatják Blair politikai jövőjét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.