Piroska
-12 °C
-2 °C

Robotrepülő végzett az al-Kaida harmadik emberével

2005.12.04. 10:23
Robotrepülőről indított rakétával végzett a CIA az al-Kaida nemzetközi műveleti főnökével. A Pakisztánban bujkáló egyiptomi Rabia a terrorszervezet új generációjának volt a tagja.

Robotrepülő végzett az al-Kaida harmadik számú vezetőjével Pakisztánban, jelentette a Daily Telegraph. Az eyiptomi Abu Hamza Rabia feltételezések szerint a terrorhálózat nemzetközi műveleti főnöke volt.

Halálhíréről az amerikai NBC tévécsatorna számolt be, nevük elhallgatását kérő hivatalos forrásokra hivatkozva. A tévé értesülései szerint a terroristával egy CIA-s robotrepülőről indított rakéta ölte meg.

Helyi szemtanúk szerint "egy halom" rakéta találta el Rabia feltételezett búvóhelyét Haisori faluban. Más szemtanúk szerint a rakétákon amerikai jelzések voltak láthatóak, a rakéták maradványai szétszóródtak a falu vályogviskói között. A szemtanúk hat robbanásról számoltak be, azt azonban nem tudni, hogy ezek mindegyike rakéta robbanása volt-e.

A harmincas éveiben járó Rabia az al-Kaida új generációjához tartozik, Abu Faradzs Fardzs al-Libi májusi elfogása után lett a terrorszervezet harmadik számú vezetője. "Rabia portfoliója eddig az Egyesült Államok ellen kitervelt, de meg nem valósított terrortámadásokból állt" - írja a Telegraph egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. A neve elhallgatását kérő illetékes szerint halála komoly csapás az al-Kaidára.

A lap értesülései szerint Rabia két, Musarraf pakisztáni elnök elleni merényletben is érintett volt. A két évvel ezelőtti támadások után a pakisztáni hadsereg hajszát indított elfogására, de nem járt sikerrel.

Rabia halálhírét szombaton jelentették be a pakisztáni hatóságok, ők úgy sejtették, hogy a terrorista pokolgép összeszerelése közben robbant fel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!