Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Egyre több a fajgyűlölő Nagy-Britanniában

2004.01.19. 14:53
Egyre többen okolják a bevándorlókat és a színesbőrűeket Nagy-Britannia egészségügyi és szociális problémáiért. A Mori intézet felmérése szerint a megkérdezettek negyven százaléka nem élne etnikailag vegyes lakóövezetben. A fehérbőrű lakosság kétharmada nem szocializál a színesbőrűekkel.
Tízből négy brit nem szívesen lakna más bőrszínű emberek szomszédságában - írja a Guardian. A Mori intézet kutatása megrázó adatokkal szolgált. A felmérés adatai szerint a fehérek 41, a színesbőrűek 26 százaléka nem szívesen lakna vegyes lakosságú szomszédságban.

Elzárkózó idősek

Az idegenkedés leginkább az idős korosztályt jellemzi, csupán negyven százalékuk értett egyet az etnikailag sokszínű lakóövezetek gondolatával. A 16-34 éves korosztályban 64 százaléknak nincs ellenvetése a más etnikumú szomszédokkal szemben.

"Meglep ez a magas szám, interjúszituációban az emberek hajlamosak elhallgatni ilyen irányú érzelmeiket" - nyilatkozta a napilapnak Bobby Duffy, a Mori kutatója. Különösen aggasztó, hogy a faj és a bevándorlás kérdése a harmadik helyre került a megkérdezettek által problémásnak ítélt kérdések listáján. A britek 41 százaléka a közegészségügy, 33 százaléka az oktatás kérdéseit tartja a legfontosabbnak. A faji kérdést fontosnak tartók száma a tíz évvel ezelőtti 10 százalékról 29 százalékra nőtt.

Többnek látják

A Mori felmérése szerint a megkérdezettek túlbecsülik a faji kérdés jelentősségét. Erre utal az is, hogy míg valójában csak a brit lakosság 6 százaléka színesbőrű, a válaszadók 23 százalékra becsülték arányukat.

Az idegengyűlölet nem csak az együttlakás kérdésében mutatkozott meg. A megkérdezettek ötöde a bevándórlókat tette felelőssé a brit társadalom széteséséért, 17,5 százalékuk pedig az idegeneket okolta azért, hogy a jóléti állam "másodrendű polgárként" kezeli őket.

Húsz százaléknyian vélekedtek úgy, hogy a bevándorlóknak kevesebb jóléti támogatást kéne juttatni a bennszülött brit állampolgároknál.

Nem szocializálnak

A felmérés megerősíti a Mori tavaly, a faji egyenlőségi bizottság felkérésére készült kutatását. A tavalyi adatok szerint a fehér munkavállalók egyharmada egyáltalán nem beszélget színesbőrű kollégáival, kétharmaduk nem él velük társasági életet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.