Miklós
-7 °C
4 °C

Radioaktív kísérletek ausztrál katonákon?

2001.05.11. 16:00
Az ausztrál kormány pénteken kijelentette, megvizsgálja azokat a vádakat, miszerint katonáit tudatosan radioaktív sugárzásnak tették ki a hidegháború kezdetén. Brit katonák hasonló ügyben indított perei már 1998-ban kudarccal végződtek.

Az ausztrál kormány kész kivizsgálni azokat a vádakat, miszerint ausztrál fiatal katonákat tudatosan kísérleti alanyoknak használt a brit hadsereg a radioaktivitás hatásainak vizsgálatakor. A skót Dundee Egyetem archívumából származó iratok azt mutatják, hogy a brit hadsereg utasítására 24 ausztrál katona különböző védőruhákat tesztelt a radioaktív sugárzással telített atomrobbantási területeken. A besorozott katonákat néhány órával, illetve néhány nappal az atomrobbantások után arra kértek, hogy különböző ruhákat viselve sétáljanak a fertőzött területeken.

A brit kormány tagadja a vádakat

Az új dokumentumok ellentmondanak a brit kormány korábbi állításainak, melynek álláspontja szerint egyetlen embert sem használtak atomkísérletezésre. Nagy-Britannia a nyugat-ausztráliai Monte Bello szigetén és a dél-ausztráliai Maralinga sivatagban végzett atomrobbantásos kísérleteket az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején.

A canberrai kormány összeállítja a teszteken résztvevők listáját, azért hogy a rákos megbetegedések gyakoriságát tanulmányozza. Az atomrobbantások területén szolgálatot teljesítő 30 ausztrál katona egy ügyvéd segítségével próbál valamiféle kártérítéshez jutni a brit kormánytól. Sikerüket megkérdőjelezi a két próbaper sikertelensége, amit brit veteránok indítottak el kormányuk ellen.

A brit katonák sorozatos robbantások tanúi voltak

Az atomkorszak kezdetén fiatal, 19-20 éves katonákat vezényeltek az egzotikus Karácsony-szigetekre, ahol a brit hadsereg atombombával kísérletezett. A katonák gyakran 30 mérföldnyire voltak a robbantás színhelyétől, és védekezésképpen csupán hosszú nadrágot hordtak a rövid helyett. A katonák még azt a tanácsot kapták, hogy a robbantás pillanatában fordítsanak hátat, illetve takarják el szemüket.

A sugárzás átvilágított a katona kezén

Az egyik túlélő, Ken McGinley, szerint felettesei azt parancsolták neki a robbantás előtt, hogy öklével takarja el behunyt szemét. A parancs ellenére a három megatonnás bomba robbanásának pillanatában a katona kinyitotta a szemét, és mint egy röntgenfelvételen, a sugárzás átvilágított kezén, és kirajzolódtak csontjai. A robbantás annyira erős volt, hogy a katonát a földre terítette.

1957 és 1962 között a brit hadsereg 31 bombát robbantott a Karácsony-szigeteken 12 ezer katona és 1000 civil részvételével. A szemtanúk között napokkal a robbantás után általános volt a hajhullás és az ételmérgezés. Az évek múlásával kiderült: sokan sterilek maradtak vagy nyomorék gyermekük született, szervezetük legyengült, több ezren pedig rákban haltak meg. A brit kormány ellen indított próbaperek 1998-ban sikertelenül végződtek, az európai emberi jogi bíróságon sem sikerült az ítélet ellen fellebbezni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!