Zalán
6 °C
19 °C

Elakadt a brit légierő iraki felvonulása

2003.02.26. 11:57
A Perzsa-öböl térségének muzulmán országai nem járulnak hozzá a brit légierő átrepülési kérelmeihez. Így bár az amerikaiak legkitartóbb szövetségese száz repülőt küldött volna, eddig csak hat érkezett meg Kuvaitba. Blair helyzetét nehezíti, hogy saját pártja lázad iraki politikája ellen. A kormány azonban még így is megkaphatja a parlament hozzájárulását, az ellenzéki konzervatívok támogatják az amerikai-brit elképzeléseket.
Gyakorlatilag elakadt a brit királyi légierő áttelepítése a Perzsa-öböl térségébe. Eddig csak a kivezényelt kontingens töredéke érte el úti célját. Az utóbbi évtizedek legnagyobb mozgósítása keretében a kormány száz repülőt, köztük 75 harci gépet küldött a térségbe, de szerdáig a BBC értesülése szerint mindössze hat érkezett meg Kuvaitba, mert az útba eső muzulmán országok közül sok nem engedi át légterén a brit légierőt.

Harmincöt gép fel sem szállt

A kivezényelt kontingensből 35 gép még el sem hagyta nagy-britanniai támaszpontját, néhány Cipruson, néhány Törökországban vesztegel. Geoff Hoon brit védelmi miniszter, aki a hét elején térségbeli körutat tett, még azt mondta, hogy a brit haderő lényegében készen áll a bevetésre. Nagy-Britannia csaknem 40 ezer fős expedíciós haderővel vesz részt az Irak elleni katonai felvonulásban.

Lázadás a Munkáspártban

A telepítési gondokat súlyosbítja a hazai politikai hátország támogatásának kérdésessége. Szerda délelőtt, fél nappal a kormány háborús terveiről összehívott alsóházi vitanap előtt már látszott, hogy a munkáspárti kabinet hatéves eddigi történetének legnagyobb lázadása előtt állt: a 410 kormánypárti képviselőből 82 jelezte, hogy a kormány ellen fog szavazni este az Irak elleni háború ügyében.

Az alsóház harmadik legnagyobb frakcióját adó ellenzéki liberális demokratákkal együtt 120 körüli lehet azon képviselők száma a 659 fős alsóházban, akik végül elutasítják a részvételt bármely katonai akcióban.

A kormány győzelme ennek ellenére biztosított, hiszen az ellenzéki konzervatívok kiálltak Blair politikája mellett.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!