Auguszta
5 °C
22 °C

Elhunyt Ronald Reagan

2004.06.05. 23:11
Sokat romlott az utóbbi időben az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan egészsége, tudatták a Fehér Házzal szombaton a CNN szerint. Reagan 1994-ben hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórt állapítottak meg nála, azóta visszavonult a nyilvánosság elől.
 
 fotó - EPA

Ronald Reagan amerikai exelnök szombaton kaliforniai házában, 93 éves korában elhunyt, adta hírül a CNN hírtelevízió. Reagan Alzheimer betegségének súlyosbodása óta az elmúlt 10 évben teljesen visszavonult a nyilvánosságtól.
A republikánus politikus 1981 és 1989 között az Egyesült Államok 40. elnökeként ténykedett. A Fehér Ház zászlaját félárbocra engedték, Bush elnök Párizsban még az este folyamán közleményt ad ki. Nagy mértékben romlott az utóbbi időben Ronald Reagan egészségi állapota. A CNN az ügyhöz közelálló forrásokat idéz, akik szerint a Fehér Háznak tudomására hozták, Reagan halála "heteken vagy hónapokon belül" bekövetkezhet. A név nélkül nyilatkozók úgy értesültek, Reagan számára "egyre közeleg az idő".

A kilencvenhárom éves elnök egy évtizede érzelmektől fűtött levélben tudatta az amerikai néppel, hogy Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, majd hosszú időre eltűnt az emberek szeme elől.

Ronald Reagan lánya, Patti Davis múlt év decemberében hozta nyilvánosságra, hogy apjának már egyáltalán nincsenek tiszta pillanatai. A People magazinban megjelentetett cikkében Davis így írta le apja állapotát: "...ma is sokan hiszik azt, hogy még képes beszélni és vannak tiszta pillanatai (...) Ha azt mondanám, hogy ez egy kicsit is tükrözi a valóságot, rendkívül rossz szolgálatot tennék azoknak a családoknak, amelyek Alzheimer-beteget ápolnak."

Ronald Reagan 1980 és 1989 között két ciklusban volt az USA elnöke. Megválasztásakor hatvankilenc éves volt, a legidősebb az amerikai elnökök között. 1981-ben rálőttek, amikor éppen egy washingtoni szállodából lépett ki. A hat lövedék egyike a szívétől néhány centiméterre állt meg, de Reagan felépült.

1985-ben vastagbélrákkal, 1987-ben prosztata- és bőrrákkal operálták, kilencvenedik születésnapja előtt egy hónappal elesett és csípőjét törte.

Az Alzheimer-kór az idegrendszer gyorsan pusztító, visszafordíthatlan betegsége, amely memóriazavarokhoz és a szellmi képességek hanyatlásához vezet.

 
  Ronald Reagan
 
  Ronald Reagan amerikai exelnök szombaton kaliforniai házában, 93 éves korában elhunyt, adta hírül a CNN hírtelevízió. Reagan Alzheimer betegségének súlyosbodása óta az elmúlt 10 évben teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. A republikánus politikus 1981 és 1989 között az Egyesült Államok 40. elnökeként ténykedett. A Fehér Ház zászlaját félárbocra engedték, Bush elnök Párizsban még az este folyamán közleményt ad ki.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!