Ambrus
-7 °C
3 °C

Reuters: A Fidesz saját imázsának esett áldozatául

2002.04.22. 11:20
Orbán Viktor beismerte vereségét, balközép kormány alakul Magyarországon - adták hírül a nyugati hírügynökségek és napilapok. A miniszterelnök számos szavazót riasztott el harsány és időnként nacionalista retorikájával - írta több médium.
Orbán Viktor
Magyarország fiatal, de gyakran arrogáns miniszterelnöke, Orbán Viktor elvesztette a választást vasárnap, de elismerte a vereséget - írta a Reuters hírügynökség. Szerintük két véglet létezik Orbán Viktor megítélésében: vagy imádják a "kemény, dinamikus és karizmatikus" politikust, vagy gyűlölik a "pimasz, öntelt és megfontolatlan" kormányfőt.

A Reuters idézi politikai elemzők véleményét, akik szerint Orbán csapdába esett, amikor elhitte saját agresszív reklámját, a Fidesz pedig saját imázsának esett áldozatául. A szűk győzelmet arató balközép ellenzék ígéretet tett arra, hogy az országot az Európai Unióba vezető biztos ösvény mentén irányítja - mutat rá a Reuters. Az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje, László Csaba elmondta: arra számít, hogy a balközép erők győzelme akár a BUX-index 500-1000 pontos emelkedését is eredményezheti. A miniszterjelölt kijelentette, hogy jól ki fog jönni Járai Zsigmonddal, az MNB elnökével - említi a hírügynökség.

Nagyfokú megosztottság

Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a vereség beismerésével maga Orbán Viktor oszlatta el a Fidesz kisebbségi kormány alakításáról szóló spekulációkat. Az AP szerint a szoros választási eredmény nagyfokú megosztottságot tükröz. Soha nem fordult még elő, hogy egy új kormányra a baloldal és a jobboldal közötti feszültség enyhítésének feladata várt volna - írja az AP. Az amerikai hírügynökség a Reutershez hasonlóan idézi Medgyessy Pétert és Mádl Ferenc államfőt, akik a kampány és a választások lezárultával az ország egységének megteremtését szorgalmazták.

Az AP, a Reuters és az AFP francia hírügynökség egyaránt szól arról, hogy Orbán Viktor az utóbbi két évben mindinkább nacionalista hangnemet ütött meg, amivel kivívta a szomszédos államok és az Európai Bizottság rosszallását is. A kormányfő, akinek négyéves kormányzását a folyamatos gazdasági növekedés és a jobboldal egységesítése jellemezte, sok szavazót azonban elriasztott harsány, dinamikus stílusával és a nacionalista érzelmekre apelláló kijelentéseivel.

Populista támadások a kormányváltók ellen

A dpa német hírügynökség kiemelte: a kampány finisében részben bejött Orbán Viktornak az a stratégiája, hogy elsősorban a vidéki Magyarország szavazóit mozgósítsa. A szocialisták ellen kemény kampányt folytató Orbán nem riadt vissza az "MSZP-t bábként mozgató nagytőke és pénztőke" elleni populista támadásoktól sem.

A Die Presse konzervatív osztrák napilap kiemelte a rendkívül magas részvétel tényét, valamint azt, hogy az MSZP számíthat az SZDSZ támogatására. Medgyessy Péter, az előre láthatólag következő magyar miniszterelnök a piacbarát gazdaságpolitika mellett áll ki, s a tőkeadó csökkentését, az állami részesedések eladását, az uniós csatlakozás előre vitelét, valamint az Orbán által polarizált Magyarország egyesítését helyezte kilátásba - írta a napilap.

Több mint hatalomváltás

Medgyessy Péter
A bécsi Kurier "Medgyessynek sikerült a hatalomváltás" címmel közölt cikket. A tudósítók azt írják: "Most Mádl Ferenc köztársasági elnökre vár a feladat, hogy kormányalakítási megbízást adjon annak, akinek a legjobb esélye van a megbízás teljesítésére, ez pedig csak Medgyessy Péter lehet". A cikk szól arról, hogy a szocialistáknak az utóbbi időkben sok, nem ritkán övön aluli ütést kellett elviselniük: hazaárulónak nevezték őket, több templomban ellenük irányuló röplapokat osztogattak. A szerzők szerint a nagy részvétel alighanem a magyarok azon felismerésére vezethető vissza, hogy a mostani választásokon az egyszerű hatalomváltásnál mégis több forgott kockán.

A Der Standard liberális lap "Medgyessy ki akarja békíteni a magyarokat" címmel közölt írást hírügynökségi jelentés alapján. Megállapítja, hogy Medgyessy a szemére vetett hiányosságokból tőkét tudott kovácsolni az utóbbi hetekben, nyugalmával szerzett támogatást, s azzal az ígérettel, hogy tízmillió magyar miniszterelnöke akar lenni. A sikerben nagy része volt Kovács László pártelnöknek is, aki átadta az első helyet Medgyessynek, és a hagyományos választói rétegekkel foglalkozott. A siker kulcsa ez a kombináció volt a Fidesz "mi vagy ők" jelszavával szemben - írta a Der Standard.

A Neue Zürcher Zeitung svájci lap címoldalán közölte tudósítója, Andreas Oplatka nagyon rövid írását "Kormányváltás Magyarországon" címmel. Ebben a szerző megállapítja, hogy a kormányalakítás kérdése eldőlt, mivel a harmadik helyen végző SZDSZ a mérleg nyelve, s világosan elkötelezte magát az MSZP mellett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.