Zalán
6 °C
19 °C

Valóságshow-t ihlettek a fogolykínzások

2005.02.09. 15:58
Hét brit vállalta a játékot az amerikai fogolytáborokban alkalmazott kínzási technikákat használó valóságshowban. A Channel 4 a nyilvánosságra került dokumentumok alapján modellezte a guantanamói fogolytábor körülményeit. A játékosokat nem hagyták aludni, lefagyasztották, meztelenre vetkőztették és szexuálisan is megalázták. Ketten feladták.

Valóságshow-t ihlettek az amerikaiak kihallgatási módszerei - jelentette a BBC. A Channel 4 brit kereskedelmi csatorna az al-Kaida és tálib kapcsolatokkal vádolt, terroristagyanús foglyok elkülönítésére szolgáló guantanamói katonai bázison alkalmazott kínzási módszereket felhasználva készített negyvennyolc órás valóságshowt.

Zaklatás, hűtés, alvásmegvonás

A műsor producerei a tábori körülményekről nyilvánosságra került dokumentumok alapján modellezték a terroristák valóságát. A megpróbáltatások között alvásmegvonás, extrém hőmérsékleti körülmények, kényszerű meztelenkedés és szexuális megaláztatások is szerepelnek.

A show-t egy ketrecekkel berendezett raktárban forgatták le, hét önkéntes résztvevővel. A jelentkezőket előre tájékoztatták a rájuk váró megpróbáltatásokról. A lelki felkészülés azonban nem segített, az első kieső hét óra után távozott kihűlés miatt. Egy másik versenyző önként adta fel. Ketten elhányták magukat a fogságban.

Szembenézés a valósággal

"A kínzás teljesen elfogadott hírszerző technika lett a terror elleni háborúban. A show megmutatja a nézőknek az ismert guantanamói kínzási technikákat", nyilatkozta a BBC-nek Dorothy Byrne, a Channel 4 hírigazgatója.

Az Egyesült Államok kormányzata hivatalosan tagadja, hogy kínozzák a foglyokat Guantanamón. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint azonban az alvásmegvonás, az őrjítően hangos zenék lejátszása és a rendkívüli hőmérsékleti körülményekkel való kínzás mind bevett gyakorlat volt a fogolytáborban. A szexuális zaklatásokra egyenes felhatalmazás nem érkezett felső körökből, de az iraki fogolykínzások vizsgálata során több, kínzással vádolt katona is azt vallotta, hogy felettesei bátorították a kemény bánásmódra.

A News24.com értesülései szerint a Channel 4 a valóságshow felvétele előtt interjút készített valamennyi résztvevővel. Többségük használható módszernek tartotta a kínzásokat, némelyikük nyíltan kiállt az amerikaiak módszerei mellett.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.