Vilma
-8 °C
3 °C

Valóságshow-t ihlettek a fogolykínzások

2005.02.09. 15:58
Hét brit vállalta a játékot az amerikai fogolytáborokban alkalmazott kínzási technikákat használó valóságshowban. A Channel 4 a nyilvánosságra került dokumentumok alapján modellezte a guantanamói fogolytábor körülményeit. A játékosokat nem hagyták aludni, lefagyasztották, meztelenre vetkőztették és szexuálisan is megalázták. Ketten feladták.

Valóságshow-t ihlettek az amerikaiak kihallgatási módszerei - jelentette a BBC. A Channel 4 brit kereskedelmi csatorna az al-Kaida és tálib kapcsolatokkal vádolt, terroristagyanús foglyok elkülönítésére szolgáló guantanamói katonai bázison alkalmazott kínzási módszereket felhasználva készített negyvennyolc órás valóságshowt.

Zaklatás, hűtés, alvásmegvonás

A műsor producerei a tábori körülményekről nyilvánosságra került dokumentumok alapján modellezték a terroristák valóságát. A megpróbáltatások között alvásmegvonás, extrém hőmérsékleti körülmények, kényszerű meztelenkedés és szexuális megaláztatások is szerepelnek.

A show-t egy ketrecekkel berendezett raktárban forgatták le, hét önkéntes résztvevővel. A jelentkezőket előre tájékoztatták a rájuk váró megpróbáltatásokról. A lelki felkészülés azonban nem segített, az első kieső hét óra után távozott kihűlés miatt. Egy másik versenyző önként adta fel. Ketten elhányták magukat a fogságban.

Szembenézés a valósággal

"A kínzás teljesen elfogadott hírszerző technika lett a terror elleni háborúban. A show megmutatja a nézőknek az ismert guantanamói kínzási technikákat", nyilatkozta a BBC-nek Dorothy Byrne, a Channel 4 hírigazgatója.

Az Egyesült Államok kormányzata hivatalosan tagadja, hogy kínozzák a foglyokat Guantanamón. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint azonban az alvásmegvonás, az őrjítően hangos zenék lejátszása és a rendkívüli hőmérsékleti körülményekkel való kínzás mind bevett gyakorlat volt a fogolytáborban. A szexuális zaklatásokra egyenes felhatalmazás nem érkezett felső körökből, de az iraki fogolykínzások vizsgálata során több, kínzással vádolt katona is azt vallotta, hogy felettesei bátorították a kemény bánásmódra.

A News24.com értesülései szerint a Channel 4 a valóságshow felvétele előtt interjút készített valamennyi résztvevővel. Többségük használható módszernek tartotta a kínzásokat, némelyikük nyíltan kiállt az amerikaiak módszerei mellett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!