Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Amit Irakban átadtak

2004.06.28. 10:43
Az Egyesült Államok június 28-án, a tervezettnél két nappal korábban átadta a hatalmat az iraki ideiglenes kormánynak. A hatalomátadás gyakorlati jelentőségét csak idővel lehet megállapítani, kulcsfontosságú részletei azonban már ismertek.
Szimbolikus tanácsadók

Június 28-ával Irak irányítását többé nem a Koalíciós Átmeneti Hatóság (CPA) végzi, hanem az előző hónapban kinevezett ideiglenes iraki kormány. Paul Bremer, Irak eddigi ideiglenes kormányzója - mint az ünnepélyes átadáson megjegyezte, elégedetten - visszatér az Egyesült Államokba. Az ország új vezetője az ideiglenes kormány elnöke, Ijad Alávi lesz.

Alávi és kormánya munkáját egy háromtagú elnökség is segíti. A nagyrészt ceremoniális elnöki tisztet a szunnita Gazi Javer, a Huszein idején a hatalmat birtokló kisebbség egyik legerősebb törzsének tagja látja el. Javer két alelnökével, a többségi síitákat képviselő Ibrahim Dzsáfarival és a kurd Rovs Savajsszal együtt a szimbolikus szerepen túl tanácsadóként működik majd az ideiglenes kormány mellett.

Független, de nem úgy

A hatalomátadás fő kérdése volt, hogy mennyire is lesz független az ideiglenes kormány. A megszálló hatalmak folyamatosan a szuverenitást hangoztatták, bár jogalkotásában az új testület korlátozott lesz - nem hozat vagy változtathat meg alaptörvényeket, az alkotmányra is utódja, a december-januárra tervezett nemzetgyűlési választások után felálló, ugyancsak ideiglenes kormány tehet javaslatot. Az amerikaiak és a britek eredetileg ugyan nem sok beleszólást adtak volna a katonai műveletekbe az irakiaknak, a hatalomátadás tervéről folytatott ENSZ biztonsági tanácsi vita során azonban végül létrehozták a Nemzetbiztonsági Tanácsot, melyben az irakiaknak is döntő szavuk lesz.

Az amerikai és a nemzetközi haderő vezetőiből és az ideiglenes kormány delegáltjaiból álló tanács felel majd a katonai akciókért, az irakiaknak így egyetértési joguk van a hadműveletek tervezésekor. A vétójogot így kimondva megkapta az ideiglenes kormány, még ha papíron nincs is rögzítve.

Hazaküldhetik a katonákat

Az ideiglenes kormány akár távozásra is szólíthatja az immár nem megszálló, hanem az ENSZ felhatalmazásával az iraki kormány kérésére Irakban állomásozó hadseregeket. Ez azonban - ahogy a BBC is kiemeli - kevéssé valószínű, az ideiglenes kormány többször is jelezte, hogy számít az amerikaiakra a biztonság megteremtésében. A biztonsági feladatokat időközben a tervek szerint egyre inkább az iraki csapatok veszik majd át. A nemzetközi haderő mandátuma a végleges iraki kormány jövő decemberre tervezett felállásáig szól, de kérésre meghosszabbíthatják megbízatásukat.

A megszállás vége

A hatalomátadás tehát nem jelenti Irak teljes szuverenitásának visszaállítását. Az ideiglenes kormány legfőbb feladata a december-januárra tervezett nemzetgyűlési választások megszervezése. A lebonyolításban az ENSZ nyújt segítséget - az Egyesült Államok az amerikaiaktól független ENSZ-katonaságra bízná a világszervezet munkatársainak a védelmét. A nemzetgyűlési választások után újabb ideiglenes kormány alakulna, ez készítené elő az ország új alkotmányát. Az alaptörvényről 2005 őszén népszavazáson döntenének, ezután kerülne sor a már végleges kormány közvetlen megválasztására. A testület 2006 januárjában venné át a már valóban független ország irányítását.

A hatalomátadás tervét az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogatta. Ez jelentős politikai győzelem Bushnak és Blairnek, hiszen a tanács három, vétójoggal is rendelkező állandó tagja, Franciaország, Oroszország és Kína folyamatosan kritikusan szemlélte az iraki eseményeket. A BT határozata alapján a rendezés tervét a nemzetközi közösség is támogatja, így az Egyesült Államok és Nagy-Britannia joggal állíthatja, hogy többé nincs szó Irak megszállásáról.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!