Emánuel
3 °C
12 °C

Magyar orvoscsoport indult Indiába

2001.01.29. 21:30
A miskolci és székesfehérvári speciális mentők után egy orvoscsoport is elindult a földrengés sújtotta Indiába. A kilencfős speciális egészségügyi csoport sebészekből, szakápolókból, és egy mentőtisztből áll. Tíznapos kinttartózkodásuk alatt egy kisebb tábori kórházat állítanak fel, ahol kétezer sebesült ellátását tudják biztosítani. A katasztrófa helyszínén tartózkodó miskolci speciális mentők hétfőn három holttestet találtak.
A miskolci mentőcsoport bevetésének első napján három holttestet talált az indiai Budzs város romjai alatt - tájékoztatta az MTI-t Csibi Károly, a mentőosztag Magyarországon tartózkodó képviselője. A Mancs mentőkutyával kiegészülő mentőcsoport tagjait a röviddel a csoport vasárnap reggeli megérkezése után irányították a katasztrófa sújtotta Budzs településre. A székesfehérvári speciális mentők Ádzsár helységben kutatnak túlélők után.

Az orvoscsoport is útnak indult

Egy kilencfős csapat indult el hétfő délelőtt Indiába, hogy a földrengéssel sújtotta ország sebesültjeinek ellátásában segédkezzen. Az intenzív orvos, a három baleseti sebész, és a négy szakápoló mellett egy tapasztalt mentőtiszt is utazik, aki a katasztrófa helyszínén a mentési feltételeket tudja biztosítani - számolt be az Egészségügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, politikai államtitkár.

A szakápolók - amellett, hogy kiszolgálják az orvosi és mentőtiszti személyzetet - katasztrófamentési ismeretekkel is rendelkeznek. Ők már az egyiptomi, csehországi, kolumbiai és törökországi mentéseknél is bizonyítottak. Legutóbb az ausztriai vonatbaleset helyszínén dolgoztak.

Korábban már elutazott két speciális mentőcsapat, amelyek kutyákkal kutatnak a túlélők után. Sok áldozatnak súlyos sérüléseik, kéz és lábtöréseik vannak, és sebeik is könnyen elfertőződhetnek. Orvosi segítség kell, ezért volt szükség ennek a csoportnak az elindítására - hagsúlyozta Horváth Zsolt.

Kisebb tábori kórházat építenek

Hétfőn délelőtt háromnegyed tizenegykor szálltak fel a ferihegyi repülőtérről, és Amszterdamon keresztül utaznak Bombaybe. Magyar idő szerint éjfélkor érkeznek meg, és egy helyi járattal utaznak át a katasztrófa helyszínére, Ahemdabadba. Ezután az indiai központ fogja eldönteni, pontosan hol van rájuk szükség. Felszerelésükkel egy kisebb tábori kórházat tudnak felépíteni, és ott látják el a sérülteket.

Az indiai kormány ad teherautókat, aggregátort áramfejlesztéshez, és a mentőalakulatok védelmét is biztosítja. Minden más segítségre csak az indiai magyar nagykövetségtől lehet számítani.

A csoport tizedik tagja Magyarországon tartózkodik, ő a helyi logisztikai feladatokat látja el. Folyamatosan kapcsolatban van a minisztériummal, és szükség szerint utánpótlás küldését is megszervezheti.

Az utazás hatmillió forintba kerül

A felszerelés két millió forint értékű kötszert, fecsekendőket és gyógyszereket tartalmaz. További egy-egy millió forint az orvosi műszerek értéke, a tíznapos kinttartózkodás, és kétmillió forint a repülőjegyek ára. Becsléseik szerint kétezer közepesen súlyos beteg ellátását tudják majd biztosítani.

Eddig harmincötezer olyan sérültről tudnak, akinek segítségre van szüksége, ezért nagy feladat hárul a magyar orvoscsoportra - vélekedett a politikai államtitkár.

Az indiai médiumok hétfőn már azt latolgatták, hogy halálos áldozatok száma elérheti a 35 ezret is, és 50 ezer sebesültről adtak számot. George Fernandes védelmi miniszter előző nap "20 ezerre vagy még többre" becsülte a halottak számát, és a szövetségi kormány eddig 6362 holttest megleléséről és több mint 15 ezer sebesültről adott számot - közölte az MTI.

A Távirati Iroda jelentése szerint időközben a térségbe érkezett Vadzspají indiai miniszterelnök is, aki kijelentette, hogy a kormány 110 millió dollárt juttat Gudzsarát szövetségi államnak, és az eddig elutasított pakisztáni segélyt is elfogadják. A brit kormány pedig közölte: az eredetileg tervezett összegnek a háromszorosát, 16 millió eurót juttatják Indiának. Az UNICEF 8 millió dollárt küld. A Reuters közlése szerint legalább 100 ezer ember szorul sürgősen egészségügyi ellátásra, élelemre, illetve szállásra. Az ENSZ gyermekalapítványa további 2 millió dollárt ígért később.

Az újdelhi magyar nagykövetség első beosztottja úgy nyilatkozott, hogy összesen négy Indiában lévő magyar állampolgár hollétét még nem sikerült megállapítani, de bizakodott, hogy jól vannak.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!