Orsolya
7 °C
10 °C

Az amerikai légierő pilótáit utasszállítók lelövésére trenírozzák

2003.10.02. 21:00
Heti rendszerességgel gyakoroltatja az eltérített utasszállítók lelövését az amerikai légierő. A harci gépek pilótái lélektanilag is felkészülnek a civilekkel teli repülők likvidálását. Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság a szeptember 11. terrortámadás miatt bővítette a gyakorlattal a kiképzési menetrendet.
Az amerikai légierő kiválasztott pilótái hetente rendszeresen gyakorolják polgári utasszállító gépek lelövését a szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonló gépeltérítések esetére, közölte Ralph Eberhardt tábornok csütörtökön a sajtónak nyilatkozva.

Olyat választanak, aki lőni fog

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) vezetője elmondta, hogy a pilótákat - akik hetente három-négy alkalommal is végeznek szimulációs gyakorlatokat - lélektanilag is felkészítik erre az eshetőségre. Olyan pilótákat és földi irányítókat választottak kik, akikről feltehető, hogy nem tagadják meg a parancsot, ha olyan civilekkel teli eltérített utasszállítót kell lelőni, mint amilyen a New York-i Világkereskedelmi Központ kettős tornyába, illetve a Pentagon ötszögű épületébe 2001. szeptember 11-én csapódott.

A tábornok részleteket nem közölt, hangsúlyozta azonban, hogy gondosan kidolgozták a parancsnoki láncolatot. Fontos, hogy a pilóták tisztában legyenek vele: csak végső esetben folyamodnak az utasszállítók lelövéséhez, akkor ha már nincs más megoldás.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!