Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Forradalom szításával vádolja Amerikát Oroszország

2005.05.12. 21:00
Ötmillió dollárral támogatja a fehérorosz ellenzéket, ezzel forradalmat szít az amerikai International Republican Institute, állítja az orosz titkosszolgálat vezetője. A KGB utódszervezetének vezetője szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata civil szervezetek mögé bújva próbál befolyást szerezni a szovjet utódállamokban.

Forradalom szításával vádol egy amerikai civil szervezetet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. A KGB-utód FSZB szerint az International Republican Institute (IRI) áprilisi pozsonyi tanácskozására összehívta a volt szovjet utódállamokban dolgozü munkatársait és ötmillió dollárt utalt át a fehérorosz ellenzék támogatására.

Az IRI komoly demokráciafejlesztő programot folytat Kelet-Európában, a szervezet adott tanácsot a Milosevics diktatúráját megdöntő Otpornak, támogatta a hatalom megszerzésében a grúz és az ukrán ellenzéket is. Az ötmilliós költségvetésből ukrán tisztségviselőket szándékoznak bevonni fehérorosz ellenzékiek kiképzésébe és ellenzéki hálózatok kiépítésébe a fiatalok körében, állította Patrusev orosz tévéhíradók szerint.

"Ellenfeleink megpróbálják gyengíteni Oroszország befolyását a FÁK-on belül és az egész nemzetközi porondon. Ezt az ukrajnai, grúziai és kirgizisztáni események megerősítik", fejtegette az FSZB-főnök, aki azzal vádolt több kormányoktól független nemzetközi szervezetet, hogy a külföldi titkosszolgálatok eszközévé vált.

A titkosszolgálatok felhasználják e szervezeteket, hogy humanitárius és szociális programok leple alatt érvényesítsék érdekeiket Oroszországban, hangoztatta Patrusev, kipellengérezve a brit Merlin, a szaúdi Vörös Félhold és az amerikai Corpus Mira szervezetet. Patrusev sürgette, hogy Oroszország törvényben szabályozza az ilyen szervezetek működését.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.