Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Meztelenre vetkőztetnek az amerikai röntgenek

2005.09.02. 19:30
Lemeztelenítő röntgenkészülékkel világítják át az Egyesült Államokba beutazókat több repülőtéren. A cél persze nem a kukkolás, hanem a ruhák alá elrejtett fegyverek kiszűrése, ám a gép láttatja a vizsgáltak testét, nemi szerveiket is.

A Geo Saison című német utazási folyóirat szerint a Backscatternek nevezett készülék áttörést jelent a röntgentechnikában és már 12 amerikai repülőtéren használják, köztük San Franciscóban és a Baltimore/Washington légikikötőben, továbbá a londoni Heathrow reptéren is, de egyelőre csak olyanoknál, akiket kábítószer-csempészéssel gyanúsítanak.

Az átvilágítottak azonban úgy érzik, mintha a nyilvánosság előtt meztelenre vetkőztetnék őket, s ezért már polgárjogi mozgalmak is felemelték szavukat az új berendezés ellen mondván: durva beavatkozást jelent az utasok magánszférájába.

Az amerikai sajtó szerint a TSA amerikai biztonsági hatóság még nem nyilatkozott konkrét terveit illetően. Tény viszont, hogy 2006-ra mintegy 15,6 milliárd forintnak megfelelő összeget tervezett be különféle detektorok, köztük Backscatterek beszerzésére.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.