Mária
-6 °C
-2 °C

Tüntetések és összecsapások Athénban

2006.04.25. 12:28
Az afganisztáni és az iraki háború ellen tartottak tömegtüntetéseket kedden Athénban, Condoleezza Rice látogatása alkalmából. A tiltakozók kövekkel és molotov-koktéllal dobálták meg a rendőröket, mikor azok könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget.

A görög rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni azt az athéni tüntetést, amelyen háborúellenes és baloldali csoportok az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice látogatása ellen tiltakoztak. Néhányan botokkal támadtak a rendőrökre, többen kövekkel, molotov-koktéllal dobálták őket.

Európai körút

Athén Rice ötnapos európai útjának egyik állomása, ahol találkozik Costas Karamanlis görög miniszterelnökkel. Rice az eredeti program szerint ellátogat még Törökországba és Bulgáriába is, írja a BBC.

Athénban, az amerikai követség közelében több ezer tiltakozó gyűlt össze, megpróbáltak eljutni ahhoz az épülethez, ahol Condoleezza Rice éppen görög kollégáival, Karamanlis miniszterelnökkel és Dora Bakoyannis külügyminiszterrel találkozott, de a rendőrség visszaverte a támadást.

A miniszterek tárgyaltak az iraki helyzetről, Irán feltételezett nukleáris fegyverkezéséről, valamint a görögök és a törökök kapcsolatáról Ciprussal.

Az amerikai kormány ellen

A tüntetők transzparensekkel a kezükben érkeztek a helyszínre, amelyeken például olvasható volt: „Menj haza Rice!”. Egy tiltakozó tanár, Panayiotis Hiundis elmondta:„Nemcsak Rice ellen tüntetünk, hanem az imperialista, háborús kereskedő amerikai kormány ellen is”.

A háborúellenes és baloldali csoportok hétfőn a parlament előtt kezdték az egyre erősödő tüntetéshullámot, majd kedden két külön belvárosi helyszínen folytatták. „A háború és az imperializmus miniszterét nem látjuk szívesen ebben az országban” – áll a görög kommunista párt közleményében.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Rice látogatását így is előre kellett hozni csütörtökről keddre, hogy elkerülhessék az afganisztáni és az iraki háború ellen tervezett tömegtüntetéseket. A görög hatóságok 5000 rendőrt mozgósítottak. Hasonló esemény zavarta meg Rice áprilisi angliai látogatását is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!