Katalin, Kitti
5 °C
16 °C

Éheztetéssel piacosítják az észak-koreai gazdaságot?

2005.01.24. 16:42
Erőszakos piacosításba kezdett az észak-koreai rezsim a külföldi elemzők szerint. Bár szeptember-októberben az utóbbi tíz év legjobb termését aratták, a kormány kétszázötven grammra, a napi minimális szükséglet felére csökkentette a gabona-fejadagokat. Feltételezések szerint így akarnák rákényszeríteni a lakosságot, hogy a piacon vásároljon rizst. Ott azonban egy havi átlagfizetésért legfeljebb három kilót kapni.

Az egészséges élethez szükséges minimális ellátás felére csökkentette az eddig is egészségtelenül alacsony étel-fejadagokat az észak-koreai hatalom, jelentette a BBC az ENSZ Világélelmezési Programjára (WFP) hivatkozva. A WFP jelentése szerint a sztálinista elnyomásban élők az eddigi napi háromszáz gramm helyett már csak kétszázötven gramm gabonafélét kaphatnak.

A lépés tizenhatmillió, szinte kizárólag a fejadagokból élő észak-koreai életét fenyegeti. A BBC-nek nyilatkozó szakértők nem tudják, mi indokolhatta a kormány döntését, szeptember-októberben az elmúlt tíz év legjobb termését aratták a rizsföldeken. Egyes feltételezések szerint a hatalom a sajátos lépéssel az állami élelmiszerelosztásról a nemrégiben nyílt termelői piacokra akarja áthárítani a lakossági ellátás terheit.

Az eddig szigorú sztálinista állami gazdálkodást folytató Észak-Koreában nemrég nyithattak meg a termelői piacok. Szakértői becslések szerint az ország rizstermesztői visszatarthatták terményük egy részét, hogy azt bőven az állam által kínált felvásárlási ár felett, maguk adhassák el.

A szabadpiaci vásárlás azonban a legtöbb koreai számára egyáltalán nem jelent megoldást, tekintve, hogy a termelői piacokon egy havi átlagkeresetből legfeljebb három kiló rizst lehet vásárolni.