Natália
-3 °C
8 °C

Támadva védi a CIA-t Rice

2005.12.04. 08:38
Le akarja verni az európai országok a CIA titkos börtöneit érintő kíváncsiságát Condoleezza Rice. Az amerikai külügyminiszter szerint az európai kormányoknak tudniuk kellett az amerikai titkosszolgálat akcióiról.

A CIA megvédésére készül jövő heti európai körútján Condoleezza Eice. A Washington Post szombati számának értesülése szerint az amerikai külügyminiszter offenzív magatartással igyekszik majd elhárítani az európai tájékozódási kísérleteket a CIA titkos börtöneiről.

A szóban forgó offenzíva középpontjában az az üzenet áll, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kellene a bírálatoktól. Rice ugyanis arra kíván utalni, hogy a CIA műveletei "jelentős európai kormányok, illetve titkosszolgálatok teljes tudomásával" történtek.

Minderre olyan formában kerülhet sor, hogy a külügyminiszter azt is jelezni kívánja: az Egyesült Államok tiszteletben tartja szövetségeseinek szuverenitását. A tekintélyes újság szerint ez a formula egyben lehetőséget nyújt arra, hogy Condoleezza Rice elkerülje a titkos börtönök létezésének közvetlen megerősítését.

A Post értesülése szerint minderről a külügyminiszter még indulása előtt levélben kívánja tájékoztatni az érintett európai kormányokat. A levélben - s később a helyszíneken is - Condoleezza Rice ugyanakkor hangsúlyozni kívánja: a titkosszolgálati információk elengedhetetlenek a jövőbeni terrortámadások megakadályozása érdekében.

Az újság nem utalt arra, hogy mely európai országok szerepelnek a címzettek között. Ismert azonban, hogy az amerikai külügyminiszter körútját hétfő este Németországban kezdi, s Románia, Ukrajna és Belgium szerepelnek a további állomások között.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.