Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Először készült el időben a román költségvetés

2001.10.05. 13:57
Kapcsolódó cikkek (1)
A román demokrácia történetében először fogadja el időben az állami költségvetést a bukaresti kormány. A kabinet hétfői, rendkívüli ülésén tárgyalja meg a számos egyeztetésen átesett büdzsét. Nyugaton azonban ennek ellenére úgy látják: Romániában még mindig nehéz egy üzletet beindítani, ugyanis a hivatalnokok elvárják a kenőpénzt.
A román kormány szóvivője, Claudiu Lucaci pénteken büszkén jelentette ki újságíróknak: tizenegy éve, a modern demokrácia történelmében először Romániának időben lesz költségvetése. A büdzsé tervezete ugyanis már kész; pénteken a szakszervezetekkel is egyeztették. A Nastase-kabinet pedig hétfői különleges ülésen tárgyalja, és várhatóan elfogadja az előirányzott, 2002-es államháztartási törvényt.

"A kormány szavazása után a költségvetés időben, ígéretünkhöz híven október 10-ig a parlament elé kerül" - emlékeztetett a kormányszóvivő. A büszkeség érthető, hiszen a idei büdzsét például csupán ez év áprilisában sikerült megszavaznia a román törvényhozásnak.

A költségvetés milliárd lejben
(1 forint=105 lej)
Teljes bevétel 178 860
Kiadások 238 270
Hiány 59 410
Adóbevétel 168 446
A tervezet optimista

A törvénytervezet a 2001-ben tapasztalt gazdasági növekedés gyorsulásával, viszonylag alacsony - azonban még mindig kétszámjegyű - inflációval, a közszféra béreinek megszorításával és a munkanélküliség enyhe csökkenésével számol. Az előrejelzések szerint a román gazdaság 2001-ben 4,5 százalékos gazdasági növekedést produkál, a bérek 4 százalékkal emelkednek, a belső fogyasztás pedig 6,5 százalékkal gyarapodik.

Jövőre is a szociálpolitika kapja a legnagyobb hangsúlyt: a segélyezési rendszer megszilárdítása, a nyugdíjak, bérek biztosítása élvez előnyt, de a bukaresti kormány kiemelten kezeli az egészségügyet és a tanügyet is. Gazdaságfejlesztésre is komoly összegeket szán a tervezet, a NATO- és az uniós csatlakozás előmozdítás érdekében is.

Nehéz Romániában üzletelni

A Nastase-kormány tehát igyekszik, de Nyugaton még mindig ódzkodnak Bukaresttől. A brit gazdasági napilap, a Financial Times egyik elemzése szerint a romániai befektetések fő akadálya a "bürokrácia és a kenőpénz". Keleti szomszédunknál ahhoz, hogy egy céget bejegyezzenek, minimum hét hétre van szükség, de akár 100 napot is igénybe vehet a procedúra. Ez idő alatt nyolcvanhárom oldalnyi nyomtatványt kell kitölteni; a papírtömeg fél kilót nyom. A folyamatot csak nehezíti, hogy a hivatalnokok kedvük szerint értelmezik a törvényeket, és csupán akkor az ügyfél javára, ha a kenőpénzt megkapták.

Pozitív példaként említik azonban Temesvárt, ahol a polgármester arra ösztönzi beosztottjait: az ügyfél számára előnyösen értelmezzék és alkalmazzák a törvényeket. Egyébként a bánáti város Románia leggazdagabb környékei közé számít.

A kormány is próbál lépni: létrehozták azt az osztályt, amelyik a külföldi befektetőkkel tartja a kapcsolatot. Az egyik ügyfél tette fel a költői kérdést a Financial Times hasábjain: "Milyen benyomása lehet a külföldinek, ha a külföldi érdeklődőkkel kapcsolatot tartó hivatal élén olyan valaki áll, aki nem beszél legalább angolul?"

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.