Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Védőoltás okozhatja a rejtélyes tüdőgyulladást

2003.08.07. 13:04
Az amerikai katonák között Irakban és Közép-Ázsiában terjedő rejtélyes betegség lehetséges okozója az antrax elleni védőoltás - véli egy, a vakcina hatásairól írt tanulmány szerzője. A tüdőgyulladás-szerű betegség eddig száz katonát fertőzött meg, hivatalosan két halálesetet ismernek el.
Az antrax elleni védőoltás is okozhatja az Irakban és Közép-Ázsiában szolgálatot teljesítő amerikai csapatokat tizedelő rejtélyes, tüdőgyulladás-szerű megbetegedés - írja feltáró riportjában a UPI. Az amerikai hírügynökségnek Dr. John L. Sever, a George Washington Egyetem kutatója, az antraxvakcina hatásait elemző tavaly május jelentés társszerzője nyilatkozott.

Valószínű ok

A magyarokat nem oltották antrax ellen
"Csodálkozna" a Honvédelmi Minisztérium Egészségügyi Csoportfőnöksége Gyógyító Osztályának vezetője, ha a megbetegedett katonák az antrax elleni védőoltástól gyengültek volna le. Magyarországon egyébiránt nem engedélyezett egyetlen antrax elleni vakcina sem, így a katonáinkat sem oltották be. A HM a magyar csapatok Irakba érkezése előtt a helyszínen készített hatástanulmányt, és már ekkor értesültek az amerikaiaktól a tüdőgyulladásos megbetegedésekről. Általános vélekedés- mondta Eszterbauer Márta, hogy a betegség nem járvány, hanem szórványos, és a homokkal hozható összefüggésbe. Emiatt a katonák arcvédő hálót is kaptak.
"Véleményem szerint az antrax elleni védőoltást is meg kell vizsgálni a betegség lehetséges okaként" - nyilatkozta a kutató a már száz katonánál jelentkező rejtélyes betegségről. Tavalyi vizsgálata során öt kutatótársával arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy a vakcina "valószínű vagy lehetséges" forrása egy tüdőgyulladás-szerű megbetegedésnek.

A rejtélyes betegség eddig száz katonát fertőzött meg. Ketten meghaltak, tizenöt fertőzöttet lélegeztető gépre kellett kapcsolni.

A két halálesetet a hadsereg tisztiorvosi szolgálata vizsgálja - nyilatkozta Robert DeFraites ezredes, a hadsereg tisztifőorvosa. DeFraites és szóvivője nem válaszolt a UPI antraxvakcinával kapcsolatos kérdéseire.

Már Amerikában is

A UPI értesülései szerint Minnesotában is szedett már áldozatot a rejtélyes kór. A 22 éves Rachel Lacy halála Eric Pfeifer kórboncnok szerint "összefüghet" az antraxoltással.

Hasonló tünetekről számolt be a hírügynökségnek egy korábban Kuvaitban állomásozó katona is. A férfi négy alkalommal kapott védőoltást, ezután hörghurutot kapott. Tünetei hazaérkezése után is megmaradtak, gyógyszeres kezelésben részesült.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.