Ambrus
-7 °C
3 °C

Csalást emleget a román ellenzék

2004.11.29. 12:44
Még az RMDSZ szavazataival sem biztos, hogy bármelyik romániai nagy párt abszolút többséget élvező koalíciót tud alkotni a parlamentben. Az ellenzék máris választási csalást emleget, bár a hivatalos eredmények csak hétfőn várhatóak.

Csalást emleget a választások vesztesének tűnő román ellenzék, jelentette a BBC. Traian Basescu ellenzéki jelölt és a mérsékelt jobboldali pártszövetség, a Jog és Igazság koalíciója (DA) szerint szinte minden megyéből érkeztek jelentések visszaélésekről.

Jól szerepelt az RMDSZ

Az első hivatalos eredmények szerint a vártnál szorosabb a verseny a kormánypártok és az ellenzéki pártszövetség között. Míg az exitpollok a Szociáldemokrata Párt (SDP) négy százalékos előnyét mutatták, a szavazatok egyharmadának összesítése után kiadott részeredmények szerint az SDP a szavazatok 36, a DA a szavazatok 35 százalékát szerezte meg. A részeredmények alapján a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) is jobban szerepelt a várakozásoknál, az exitpollok hat százalékával szemben nyolc százalékon áll.

Az elnökválasztási verseny is szorosabb az előzetes adatoknál, a részeredmények szerint Adrian Nastase kormányfő 38 százaléknyi, Traian Basescu bukaresti polgármester 36 százaléknyi szavazatot kapott.

Ukrajna jutott eszükbe

Basescu és több emberi jogi szervezet szerint is csalások jellemezték a választásokat. Az ellenzéki jelölt az ukrajnai helyzettel vont párhuzamot első nyilatkozataiban.

A BBC elemzése szerint bár a kiterjedt korrupció miatti elégedetlenség gyengítette a kormánypártokat, a hosszabb ideje folyamatos gazdasági fellendülés sikert hozott. A gazdagodás egyenlőtlenül oszlik el, nem véletlen, hogy a kormány első nyilatkozatában a szegénység elleni harcot hangsúlyozta, írja a BBC.

Magyarok dönthetnek

Az új kormány fő feladata Románia 2007-es EU-csatlakozásának előkészítése lesz. Ez a cél jelentősen növeli az RMDSZ kormányra kerülésének esélyeit. Bár pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a 314 tagú parlamenti alsóházban még a magyarok szavazatai sem garantálják a kormánytöbbséget, a választásokon a részeredmények szerint 13 százaléknyi szavazatot szerző szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) az EU számára elfogadhatatlan. A választási kampány hangulata alapján a nagykoalícióra sincs túl sok esély.

A választások után adott nyilatkozatában Mircea Geoana kormányfőjelölt kizárta a koalíció lehetőségét a Nagy-Románia Párttal, jelentette az MTI. "Az egyetlen biztos dolog az, hogy nem alkothatunk, s nem is alkotunk parlamenti többséget a Nagy-Románia Párttal, mert az nem képes egy demokratikus szövetség részévé válni", mondta.

A választás végleges eredményeket szerdán hozzák nyilvánosságra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.