Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nyolc miniszteri tárcát akar az RMDSZ

2004.12.07. 13:52
Autonómiát garantáló kisebbségi törvényt, magyar irányítású megyéket és nyolc miniszteri tárcát követelt a romániai koalíciós tárgyalásokon az RMDSZ. A magyar párt példáján felbuzdult a választásokat megnyerő szociáldemokraták szövetségese, a Humanista Párt is. A törpepárt négy miniszteri posztot akar. Nastase kormányfő a sajtójelentések szerint dühöng.

Kemény követelésekkel állt elő az RMDSZ a román kormányalakítási tárgyalások első napján, írja a Transindex. A választásokon közel hét százalékos eredményt elérő magyar párt nyolc miniszteri tárcára jelentette be igényét a román választásokon nyertes Szociáldemokrata Párttal (PDS) folytatott egyeztetéseken.

Autonómiatörekvések

Az RMDSZ a Romania Libera napilap értesülései szerint emellett egy miniszterelnök-helyettesi posztra is igényt tart, továbbá magyar prefektus kinevezését követeli Kovászna, illetve magyar alprefektus kinevezését Kolozs megye élére. A tárgyalásokon a magyar párt a Hargita, Kovászna és Maros megyék számára önrendelkezést biztosító kisebbségi törvény elfogadását is a koalíció feltételéül szabta.

Az RMDSZ követeléseinek hallatán a PDS-szel választási szövetséget alkotó Humanista Párt (PUR) is teljesíthetetlen követelésekkel állt elő. A törpepárt négy miniszteri posztot és az RMDSZ-hez hasonlóan államtitkári helyeket követel.

Nélkülözhetetlen parner

A Romania Libera értesülései szerint az elnöki címre pályázó Adrian Nastase jelenlegi kormányfő "a dühtől elfeketedve állt fel a tárgyalóasztaltól". Nastase a választások előtt a miniszteri posztok számának tizenötre csökkentését ígérte, választási szövetségese és jövendőbeli koalíciós partnere követelései nyomán ez azonban már csak három miniszteri tárcát hagyna a választásokon nyertes pártnak.

A választásokon két pártszövetség, A PDS-PUR és a jobboldali pártok szövetsége, a Jog és Igazság (DA) koalíciója versenyzett. A szavazatok többségét ugyan a szociáldemokraták szerezték meg, ez azonban nem biztosított nekik abszolút többséget a román parlamentben.

Mivel a nagykoalíció teljesen kizárt - a DA elnökjelöltje, Traian Basescu a választás elcsalásával gyanúsította a kormánypártokat -, a negyedik parlamentbe jutó erő, a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) pedig az Európai Unió számára elfogadhatatlan, a PSD az RMDSZ támogatására szorul. Ráadásul az abszolút többség még a magyar képviselők szavazataival sem biztosítható, így Nastase pártjának független, illetve ellenzéki képviselőket is el kell csábítania.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.