Hajnalka
-1 °C
15 °C

Bushsal levelezik az iráni elnök

2006.05.08. 15:52
Három évtized után egy iráni elnök úgy döntött, ideje kapcsolatba lépni az amerikai elnökkel. Ahmadinezsád "törékeny" világunk problémáinak megoldását keresi, de a hírek szerint ezek közt országa atomprogramját nem tartja számon. De legalább Oroszországnak és Kínának lesz mit felmutatnia, ha Irán együttműködési készsége kerülne szóba az ENSZ-ben.

"Új megoldások a nemzetközi problémák és a világ jelenlegi, törékeny helyzetének megoldására" címmel levelet írt George W. Bushnak Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök. Bár a levél "megoldásokat" emleget, sajtóértesülések szerint Ahmadinezsád az atomválság részleteiről nem értekezik levelében.

Ahmadinezsád szóvivője a BBC érdeklődésére nem árult el részleteket a levélről. Ahmadinezsád irományát még az Egyesült Államok sem kommentálta, mivel eddig nem kapták kézhez. Pedig az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta Ahmadinezsád az első iráni elnök, aki személyesen keresett kapcsolatot egy amerikai elnökkel. Mivel az Egyesült Államok követsége 1979-es elfoglalása után megszakította a diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, a levelet az Iránban tartózkodó az amerikai állampolgárok ügyében is illetékes svájci nagykövetségen keresztül küldték el.

Ahmadinezsád levele mindenesetre a szokásos iráni időhúzás részének tűnik. Az Egyesült Államok Nagy-Britanniával és Franciaországgal együtt olyan határozattervezetet készül a biztonsági tanács elé terjeszteni, ami immár konkrét szankciókkal, sőt, adott esetben katonai csapással fenyegetné Iránt, ha nem hajlandó felfüggeszteni atomprogramját. Igaz, a szankciók bevezetését vagy a katonai csapás elrendelését egy újabb határozattól tenné függővé.

Azért is tűnik időhúzásnak Ahmadinezsád levele, mert az iráni parlament vasárnap az atomsorompó-szerződés (NPT) felmondásával fenyegetőzött. Ha Irán valóban felmondaná a szerződést, az ENSZ Atomenergia-ügynöksége (IAEA) elveszítené jogát az iráni nukleáris létesítményekben folyó tevékenység ellenőrzésére - azaz a lépés nyílt hadüzenettel lenne egyenértékű.

Más elemzők - köztük a BBC teheráni tudósítója - mégis jelentős fejleményként értékelik Ahmadinezsád levelét, igaz, csupán azért, mert három évtizede először zajlik ilyen magas szinten párbeszéd a két ország között. A BBC tudósítója szerint azért is jelentősége lehet a levélnek, mert megerősítheti a szankciókat ellenző Kínát és Oroszországot, akik a levelet Irán együttműködési szándékának bizonyítékaként lobogtathatják, és így Oroszország tovább folytathatná az iráni atomerőmű építését, amiért Teherán tízmilliárd dollárt fizet.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.