Ágnes
-11 °C
-4 °C

Öngyilkos merénylet Tel-Avivban

2003.04.30. 01:24
Nagy erejű robbanás történt szerda hajnalban helyi idő szerint egy óra körül Tel-Aviv tengerparti sétányán egy étteremben. A BBC értesülése szerint három ember és az öngyilkos merénylő meghalt, legalább harmincan megsérültek, tíz ember súlyosan.
Az öngyilkos merénylő egy tengerparti kávézót próbált felrobbantani, a helyiség biztonsági őre azonban megakadályozta, hogy beléphessen. A terrorista ezért a kávézó bejáratánál robbantott - írja a CNN. Az amerikai hírcsatorna értesülései szerint az egyik áldozat francia állampolgár, a kávézó egyik pincérnője.

Fotó: EPA/Yoav Lemmer
Az ötven sérült közül huszonkettőt jelenleg is kórházban ápolnak, hat sérült állapota súlyos. A CNN rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a sérültek egyike amerikai.

A merényletért a Hamász és az al-Aksza Mártírjainak Brigádja - Arafat Fatah nevű mozgalmának terrorista szárnya - is vállalta a felelősséget. A robbanás helyszíne az Egyesült Államok nagykövetségnek a közelében van, de a külképviselet nem a tengerparton van.

Helikoptertámadás

Kedden egy izraeli helikopter tüzet nyitott a Gáza-övezetben egy autóra, közölték palesztin források. A támadásban egy ember életét vesztette, négy másik megsebesült. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint vizsgálják az értesülést.

Megalakult a palesztin kormány

A merénylet előtt néhány órával iktatták be az új palesztin kormányt. Mahmúd Abbász miniszterelnök beszédében elítélte a terrorizmust. Az új kormány megalakítása volt annak a feltétele, hogy nyilvánosságra kerüljön, majd megvalósuljon az Izraellel való viszály rendezésére az Egyesült Államok védnökségével kidolgozott béketerv.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!