Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Román hontalanokat utasítottak ki Németországból

2001.08.10. 14:30
Megérkezett a bukaresti Otopeni repülőtérre az az első román származású, Németországban élő hontalan, akit a közelmúltban megkötött német-román kormányközi egyezmény alapján utasítottak ki a nyugati országból. Berlin ugyanis meg szeretne szabadulni az országában élő, román származású hontalanoktól, Bukarest pedig minél hamarabb le szeretne kerülni a vízumköteles országok listájáról.
Szerda este érkezett a bukaresti Otopeni repülőtérre Carol Romanov, az első olyan román származású hontalan, akit egy német-román kormányközi egyezmény alapján utasítottak ki Németországból. A feleségét Németországban hagyó férfit egy héttel megérkezése előtt szólították fel a német hatóságok: csomagoljon, mert hazaküldik. A férfi - aki valaha élvonalbeli sportoló volt - 1988-ban érkezett Németországba. Ott érvényes munkaszerződéssel dolgozott a München melletti Vilsbiburgban, szerződését azonban néhány napja a hatóságok közbenjárására felbontották, és a rendőrség kíséretében az ország elhagyására kötelezték.

A férfi a senki földjére menekült

E-mailben terjedő élcelődő karikatúra
A férfi az Otopeni repülőtéren a senki földjén maradt és visszautasította a román hatóságok kérését, miszerint írjon alá egy olyan nyilatkozatot, hogy Romániában szeretne letelepedni. Romanov viszont Németországba szeretne visszatérni, ott azonban börtön és tárgyalás várna rá. A patthelyzetet egyelőre nem sikerült megoldani, a férfi az Amnesty International segítségét kérte ahhoz, hogy visszatérhessen választott hazájába.

A román származású, hontalan férfit azért tudták a germán hatóságok visszaküldeni szülőhazájába, mert a két ország kormánya egy kompromisszumos egyezményt kötött: az EU-ba igyekvő Bukarest visszafogadja a Németországban élő, román származású, de állampolgárságukról lemondott hontalanokat (akik német állampolgárságot még nem szereztek). Mindezért cserébe Berlin támogatja Románia levételét a vízumköteles országok listájáról. A határozat az előzetes számítások szerint nyolcezer embert érint, de az utólagos adatok 70-100 hontalan románt rögzítenek.

Szégyenteljes ügyek a bonni román nagykövetségen

A román külügyminisztérium pedig nemcsak azért egyezett bele a német követelésekbe, mert az EU-tagország kegyeit keresi. A nemrégiben leváltott román bonni nagykövetség munkatársai két kínos botrányba keveredtek ugyanis. A képviselet dolgozóit azzal vádolták meg, hogy tucatnyi román gyermeket szerveznek be és utaztatnak Németországba lopni. Egy másik vád Romanov ügyéhez is kapcsolódik: a követségen - a törvény betartása nélkül - két kézzel osztogatták azokat az igazolványokat, amelyekkel románok tucatjai mondtak le állampolgárságukról, és ezáltal hontalanakká váltak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.