Gyöngyi
2 °C
13 °C

Tőkés bírálja az RMDSZ elnökjelöltjét

2000.09.11. 14:01
Frunda György, az RMDSZ Maros megyei szenátora lett az RMDSZ államfőjelöltje a szombati marosvásárhelyi Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) döntése értelmében. Az SZKT döntését élesen bírálta Tőkés László tiszteletbeli RMDSZ-elnök, aki úgy véli, a jelenlegi centrista irányvonalat követő vezetőség kimozdíthatatlan.
Tőkés Lászlót a radikálisok jelöltették
Az RMDSZ-nek két lehetősége volt: vagy egy jobboldali jelölt támogatásáról dönt, vagy saját jelöltet állít. A jelenlegi kormánypártoknak - bár az ellenzéki RTDP-s Ion Iliescu győzelme a közvélemény-kutatások tükrében egyre biztosabb - nem sikerült közös elnökjelölt támogatásáról dönteni. Három jelölt támogatását választhatta az RMDSZ: a Demokrata Párt színeiben induló Petre Roman, a független Mugur Isarescu, vagy a Nemzeti Liberális Párt által támogatott Theodor Stolojan.

A marosvásárhelyen ülésező szombati Szövetségi Képviselők Tanácsán - az RMDSZ miniparlamentjén - két tartózkodás és három ellenszavazat mellett az önálló államfőjelölt állítása mellett döntött. Két lehetséges államfőjelölt is akadt: Frunda Györgyöt az RMDSZ mérsékeltjei, míg Tőkés Lászlót a radikálisok jelöltették. A szavazás következtében Frunda György szenátor lett az RMDSZ államfőjelöltje; a szenátor már az 1996-os választásokon is képviselte az RMDSZ-t.

A magyar ellenségkép továbbra is él

Frunda György
"Az a célunk, hogy az RMDSZ tovább tudja vinni azt a folyamatot, amelyet 1996-ban elkezdett"
Ha a jelenleg hatalmon lévő koalíció egy határozott ajánlattal fordul a romániai magyar választók felé, akkor fontolóra vettük volna ajánlatát - nyilatkozta az Indexnek Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke, az Országos Kampánystáb vezetője. Egy ilyen ajánlat hiányában, a területi szervezeteink visszajelzése és a közvélemény-kutatások alapján úgy döntöttünk, hogy az 1996-os választásokhoz hasonlóan idén is indítunk önálló elnökjelöltet - ismertette a döntés hátterét Takács. Az RMDSZ az önálló jelöltállítással a romániai kampány- és médiaszokásokhoz alkalmazkodott, hiszen az országban az emberek nem programokra és nem is pártokra, hanem személyiségekre szavaznak.

Takács szerint a román választási kampányban most is létezik majd a ,,magyarkérdés", szellemiségében a magyar ellenségkép jelen lesz a pártok propagandájában. Az önálló jelölt állítása azonban a nacionalista retorika élét fogja venni, akárcsak 1996-ban.

,,Lebonthatjuk a magyarellenes berlini falat"

Megválasztása után Frunda György sajtónyilatkozatában kijelentette: az RMDSZ államelnökjelöltjének nem az az elsődleges célja, hogy Románia elnöke legyen. "Az a célunk, hogy az RMDSZ tovább tudja vinni azt a folyamatot, amelyet 1996-ban elkezdett. Elsősorban a tanügyre, a helyi autonómiára és a regionális együttműködésre gondolok. Úgy vélem, hogy aktív, pozitív kampánnyal semlegesíteni tudjuk a szélsőséges, nacionalista, sovén pártok kampányát, és most már véglegesen lebonthatjuk a magyarellenes berlini falat" -- hangsúlyozta.

Tőkés: A jelenlegi vezetés kimozdíthatatlan

A választások után is kormányon maradna az RMDSZ
Jóllehet a jelenlegi koalíciónak nincs nagy esélye arra, hogy ismét megnyerje a választásokat, az RMDSZ nem tartja elképzelhetetlennek a további kormányzati szerepvállalást, hiszen ez a leghatékonyabb eszköze programjának megvalósításához. Mindez természetesen csakis akkor történhet meg, ha kerülnek majd az RMDSZ-szel közös célokat megfogalmazó partnerek -- nyilatkozta szombaton az RMDSZ elnöke, Markó Béla.
A négy évvel ezelőtti elnökjelölthöz, Frunda Györgyhöz fűzött reményeink, hogy nem csak a magyar választópolgárokat mozgósítja, hanem román szavazatokat is hoz majd nekünk, nem váltak be. Sőt, mint tudjuk, kevesebb szavazatot gyűjtött össze, mint az RMDSZ-lista - nyilatkozta a sajtónak Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke. 1996-ban Frunda Györgyre 761 411-en szavaztak, az RMDSZ szenátusi jelöltlistájára 837 760-en, képviselőlistájára 812 628-an.

A református püspök úgy gondolta a legelégedetlenebbek, a félrevonulók, a tagságról lemondók vagy a választásoktól távol maradók mozgósítására személye lett volna a legalkalmasabb. Az RMDSZ tiszteletbeli elnöke úgy véli, hogy az SZKT rossz döntést hozott, de ezen nem csodálkozott, hisz a jelenlegi RMDSZ-vezetést és általuk követett politikai irányvonalat kimozdíthatatlannak tartja.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Tőkés László kritikája azért rossz, mert nem kínál jó alternatívát. Takács elismeri, hogy 1996-ban Frunda György kevesebb szavazatot kapott mint az RMDSZ-listák, ám azt nem tudja, ha önálló jelöltet nem indítanak, hogyan változik a helyzet. ,,Saját politikai pluralizmusunkkal kell megküzdenünk, mikor a püspök úr bírál bennünket" - nyilatkozta az Indexnek az ügyvezető elnök.

Román sajtóvisszhangok
Tőkés László püspök vereségeként értékelte a hétfői romániai sajtó, hogy az SZKT szombaton úgy döntött: Frunda György szenátort indítja az RMDSZ színeiben a novemberi elnökválasztáson.
A hétfői romániai lapok részletesen beszámoltak arról, hogy az SZKT marosvásárhelyi tanácskozásán az RMDSZ tiszteletbeli elnöke 59:34 szavazati aránnyal alulmaradt Frunda szenátorral szemben. "Frunda jelölése a mérsékeltek győzelmét jelenti a magyarok radikálisaival szemben, Tőkés püspök újabb csatát veszített az RMDSZ-ben" - írta a Curierul National című napilap.
A román lapokban nagy visszhangot keltett Tőkés püspöknek az a kijelentése, miszerint "Romániában kevesebb esélye van egy magyar nemzetiségű államfőjelöltnek, mint amennyi egy színes bőrű jelöltnek lenne a nyugati országokban".
- A saját jelölt indításával az RMDSZ szétfoszlatta koalíciós partnerei, a Demokratikus Konvenció-2000 nevű választási tömörülést létrehozó Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt és a szintén saját jelöltet indító Nemzeti Liberális Párt reményeit. Az RMDSZ ugyanakkor a saját jelölttel azt is bizonyítani akarja, hogy egy olyan semleges szervezet, amely nem részese a jelenlegi kormánykoalíció politikai játékainak és botrányainak - állapította meg kommentárjában a Curentul című napilap.
- Az 1989-es államcsíny óta a leglátványosabb politikai alkudozás szemtanúi vagyunk, s az RMDSZ beszállt ebbe a játékba, a vevőknek most már az RMDSZ standja előtt is sorba kell állniuk - vélte kommentárjában a Ziua című napilap. A szerző ugyanakkor nem tudta eldönteni, hogy a saját jelölttel alapvető politikai számítási hibát követ el, vagy nagyon ügyes stratégiát valósít meg az RMDSZ.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.