Hajnalka
0 °C
14 °C

Felgyújtatta a románok táborát a francia polgármester

2006.01.16. 12:36
Túl sokba került volna a románok illegális táborának elbontása, ezért egyszerűen felgyújtatta a telepet Ensisheim polgármestere. A jobboldali politikus veszélyben érezte 6700 lakosú városkáját.

Az elzászi Ensisheim polgármestere felgyújtatta a kisváros határában román állampolgárok által tiltott helyen kialakított lakókocsis táborhelyet. Michel Habig, a kormányzó UMP volt parlamenti képviselője, egyben az Haut-Rhin régió tanácsának alelnöke a butángázpalackokkal és limlommal teli táborban "valóságos veszélyt látott a lakosság számára".

A francia sajtó beszámolója szerint 2005 októberében románok egy csoportja egy tucatnyi lakókocsiból álló táborhelyet alakított ki Ensisheim közelében. A polgármester állítása szerint egy részüknek nem volt tartózkodási engedélye és nem tartozott az "úton lévő emberekhez". (Franciaországban így nevezik az állandó lakóhellyel nem rendelkező, lakókocsiban élő, vándorló romák közösségét.)

Miután a kisváros lakói a táborhely felé túl hangosan közlekedő autókra panaszt tettek az önkormányzatnál, a polgármester decemberben értesítette az illetékes prefektust. A prefektúra és a csendőrség képviselőinek jelenlétében a polgármesteri hivatalban karácsony előtt tartott összejövetelen a táborhely felszámolásáról és a terület megtisztításáról született döntés.

Múlt szerda hajnalban hatvan csendőr és rendőr igazoltatásra érkezett a táborhelyre, ahol senkit nem találtak. A polgármester ekkor egy erre szakosodott magáncéget kért meg a "bádogváros" kiürítésére, de elmondása szerint a cégnek nem állt azonnal rendelkezésére az a technikai felszerelés.

Ráadásul "ez túl sokba is került volna a polgármesteri hivatalnak", ezért Habig utasította az önkormányzati szerveket a táborhely felgyújtására. A tábor egyik lakója a tűzvészben elégett jogosítványa miatt panaszt tett a csendőrségen, ezért a colmari ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.