Judit
-2 °C
8 °C

Megfigyelné Romániát az Európai Néppárt

2004.06.20. 17:38
Kételyek merültek fel a román választási törvénnyel kapcsolatban, amelyek az EPP szerint a jelenlegi politikai erők bebetonozását segítik elő.
A romániai decemberi parlamenti választásokig állandó jelleggel működő megfigyelő testület létrehozását javasolja az Európai Néppárt (EPP) vizsgálóbizottsága, amely a romániai demokrácia állapotáról tájékozódott a hét végén Bukarestben, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron.

E szándékot vasárnap Kolozsváron jelentette be Ilkka Suominen, az EPP egyik alelnöke, aki sajtótájékoztatón összegezte a hétvégi konzultációk tapasztalatait. Az EPP ugyanis - Orbán Viktor alelnök vezetésével - vizsgálóbizottságot hozott létre, amely jelentést készít majd az elnökségnek arról, hogy a romániai helyhatósági választási törvény, illetve annak alkalmazása megfelel-e az alapvető demokratikus követelményeknek.

Kételyek

A négy romániai városban a bizottság több romániai vezető politikussal találkozott, köztük Emil Constantinescu volt államfővel, Victor Ciorbea volt miniszterelnökkel, Ioan Rus volt belügyminiszterrel, Emil Boc parlamenti képviselővel, Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével, valamint néhány nem kormányzati szervezet képviselőjével.

Suominen a tájékoztatón elmondta: a bizottság még nem fogalmazta meg teljes értékű következtetéseit, de a nyugat-európai választási törvényekkel összehasonlítva a romániai jogszabállyal szemben kételyek fogalmazódtak meg. Suominen kifogásolta például, hogy a helyhatósági választási törvényt csak néhány hónappal a választások előtt módosították. Úgy vélte, hogy a romániai öt százalékos választási küszöb is igen magas. a romániai jogszabállyal szemben kételyek fogalmazódtak meg.

Betonozás

Elégedetlenségét fejezte ki a román központi választási iroda döntéseivel kapcsolatban is, amelyek ellen a bíróságon nem lehet fellebbezni. A politikus ezzel arra utalt, hogy a Magyar Polgári Szövetségtől (MPSZ) - amely összegyűjtötte ugyan a választási részvételhez szükséges mennyiségű támogató aláírást - formai okokra hivatkozva megvonták az indulás lehetőségét.

A küldöttség tagjai Ioan Russzal, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt kolozsvári polgármesterjelöltjével, volt belügyminiszterrel is tanácskoztak, aki elmondta: a törvény rendelkezéseivel azt szerették volna megakadályozni, hogy ne szaporodjanak el túlságosan a politikai pártok Romániában.

Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke - aki az EPP bizottságának titkáraként volt jelen e látogatáson - az MTI-nek elmondta: a tárgyalópartnerek jelentős része egyetértett a választási törvénnyel kapcsolatos aggályokkal, tekintettel arra, hogy - mint Németh fogalmazott - a jogszabály a jelenlegi politikai erők "bebetonozását" segíti elő a romániai helyhatóságokban. Szerinte a törvénynek kisebbségeket sújtó diszkriminatív vonatkozásai vannak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.