Piroska
-10 °C
1 °C

Megtisztulva

2000.11.08. 22:14
November 3-án lépett érvénybe a Román Mezőgazdasági Minisztérium rendelete, amelynek alapján minden gépjárművet, amely Gyulánál lép be Románia területére, kötelezően fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés kötelező, de nem díjmentes, járműkategóriától függően 30 és 80 ezer lei közötti összeget kötelesek fizetni a vezetőknek. A tervek szerint a rendszer kiépítése után minden határállomáson alkalmazzák a kapukat. A fertőtlenítést egy magáncég végzi a minisztérium engedélyével.
Aki Gyulánál lépi át a határt az megtisztul. Legalábbis a járművét biztosan lefertőtlenítik. Legyen szó bármilyen gépjárműről, november 3-tól aki itt szeretne belépni Románia területére, annak át kell hajtania egy kapun, ahol valamilyen folyadékot spriccelnek a járművére, aztán a sofőrnek fizetnie kell a kötelező procedúráért. Az autósok számára 30 ezer, a kamionok és autóbuszok vezetőinek 80 ezer lei (mintegy ezer forint) a tarifa. Azt, hogy miért van szükség az állítólagos fertőtlenítési eljárásra, azt egyelőre homály fedi.

Románia nem ad ki konkrét információt

A román hivatalos szervek eddig még semmiféle tájékoztatást nem juttattak el a magyar kollégáikhoz. Az első logikus feltételezés a kötelező autómosás okának keresésekor a járványveszély lenne, de az ÁNTSZ jelentései alapján Magyarországon semmilyen járvány nincs, és egy esetleges fertőződés kialakulására sem utal semmi. Lehetőségként vetődik fel az is, hogy a magyar gépjárművek tisztasági foka nem felel meg a Romániában elvártaknak. Hogy nem is erről van szó, azt alátámasztani látszik a berendezések külseje, amely inkább egy egyszerű zuhanyt sejtet, mint egy olyan, jól felszerelt autómosót, amely alkalmas bárminek a megtisztítására. Egyébként több járművön is jól látható szürke foltok maradtak a fertőtlenítés után.

Egy kft. a kapuk üzemeltetője

A Határőrség Országos Parancsnoksága, a Külügyminisztérium illetékes szervei, illetve a magyar külképviseletek vezetői már tájékoztatást kértek az ügyről, de eddig semmilyen választ nem kaptak. A fertőtlenítő kapuk körüli homály jelenleg még akkora, hogy azt sem lehet tudni, mivel mossák le a járműveket. A folyadék összetevői közül egyedül a víz biztos. Az egyetlen információt az utasok szolgáltatták, akik szerint a kötelezővé tett procedúra lebonyolítója egy magáncég, amelynek alkalmazottai a Román Mezőgazdasági Minisztérium pecsétjével ellátott engedély birtokában hajtják végre az eljárást. Tehát egy magánszemélyek által vezetett kft., amely egy minisztériumi engedély birtokában a külső szemlélő számára érthetetlennek és teljesen feleslegesnek tűnő, de nagyon jól fizető tevékenységet végez. Honnan is olyan ismerős?

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.