Zalán
9 °C
19 °C

Újabb 24 órát adtak a román kormánynak az emberrablók

2005.04.26. 22:30
Tüntetők követelik az elmúlt napokban Romániában, hogy a kormány teljesítse az emberrablók követeléseit, és kiszabadulhasson a három, március végén eltűnt újságíró. A román kabinet a jelek szerint nem készül ilyesmire, de az emberrablók újabb 24 órát adtak. A túszokról újabb felvételek láttak napvilágot.

Újabb videofelvételt tettek közzé az Irakban túszul ejtett román újságírók elrablói. A román Realitatea adó kedd este mutatta be az al-Dzsazíra hírtelevíziótól átvett képeket, amelyeken a 30 éves operatőr, Sorin Miscoci narancsszínű kezeslábasban látható. Két sorstársa, a 32 éves Marie-Jeanne Ion és a 37 éves Ovidiu Ohanesian utcai ruhát visel a felvételen.

Síró operatőr?

A felvételen a szőke riporternő ül középen, és erősen gesztikulálva mond valamit, bal oldalán operatőre ül lehajtott fejjel, és az Rtl Klub kommentárja szerint feltehetőleg sír.

A három kelet-európai újságírónak március 28-án veszett nyoma Bagdadban. Az emberrablók péntek óta azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik túszaikat, ha Románia nem vonja ki Irakból 863 katonáját.

A Prima TV magántelevízió szerint a túszejtők egy nappal meghosszabbították a követelésük teljesítésére szabott határidőt, amely így szerda 15 órakor jár le. Ezt az információt az al-Dzsazíra is megerősítette. Román kormányzati politikusok már korábban közölték, hogy nem hajlandók engedni a követelésnek.

Az emberrablók egy közvetítő révén kapcsolatba léptek a Prima TV szerkesztőségével (két túsz ennek a televíziónak az alkalmazásában áll), és hangüzenetet közvetítettek, amelyen a túszok az iraki csapatkivonást követelő megmozdulásokra hívták fel a románokat, közölte keddi sajtóértekezletén a Prima TV egyik igazgatója.

A hangüzenetben Miscoci azt mondta, hogy az emberrablók őt fogják elsőként kivégezni.

Romániában kedden százak vonultak fel, követelve az elrabolt újságírók szabadon engedését, a csapatok kivonását. Hétfőn újságírók tartottak néma tüntetést Bukarestben társaik kiszabadításáért, adta hírül az Rtl Klub Híradója. A román köztársasági elnök az Rtl Klub információi szerint úgy reagált a történtekre, hogy "dolgoznak rajta", de az emberrablók követeléseiről nem ejtett szót.

Afganisztánban merénylet áldozata lett két román katona
Felfüggesztik a járőrözést a román katonák Afganisztánban, mivel vasárnap egy merényletben egyikük életét vesztette, két másik pedig megsebesült. A katonák páncélozott járműve Kandahár városa közelében aknára futott, a robbanás tüzet okozott a jármű belsejében, és ettől berobbant az ott felhalmozott lőszer. A bukaresti vezérkari főnök keddi bejelentése szerint vizsgálóbizottságot állítottak fel a robbanás körülményeinek tisztázására, és arra, hogy javaslatokat tegyen: hogyan lehetne javítani a járőrözés biztonsági feltételeit.

Románia ötszáz katonát vezényelt Afganisztánba a nemzetközi koalíció oldalán. A járőrözésen kívül a többi feladatukat továbbra is ellátják.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.