Piroska
-12 °C
-2 °C

Bizalmatlansági indítvány a román kormány ellen

2000.10.31. 13:21
Három nappal lerövidítették az 1996-ban megválasztott román parlament utolsó munkahetét, sokan keddi utolsó munkanapjukra már nem is utaztak Bukarestbe, helyette kampányolnak. Az RTDP bizalmatlansági indítványt terjeszt elő a kormánnyal szemben, a kormányfő szerint pusztán ,,választási célokkal". Gheorghe Funar arra kérte Ion Iliescut, valljon színt: hajlandó-e koalícióra lépni az RMDSZ-szel választási győzelme után, vagy sem.

Az 1996-ban megválasztott 486 tagú román kétkamarás parlament (képviselőház 143 tag, szenátus 343 tag) úgy döntött, utolsó munkahetét három nappal megrövidíti, és a szabadnapokat a választási kampány kiszélesítésére használják fel. Az érdektelenség már hétfőn tapasztalható volt: a honatyák többsége két munkanapért már el sem utazott Bukarestbe, így az esetleges törvénytervezetek, módosítóindítványok megtárgyalásához már nem voltak elegen. Kedden délelőtt a két kamara külön-külön ülésezik, hogy délután közös ülésen mondjanak búcsút törvényhozói munkájuknak.

Számok
Az 486 tagú parlament 2000-ben összesen 775,9 milliárd lejből gazdálkodott, egy honatyára 1,5 milliárd lej (18 750 000 Ft) elköltendő pénz jutott. Összehasonlításképp az egy évi román átlagfizetés 24 millió lej - 300 ezer forint. 2000. november 26-án összesen 17 776 522 állampolgár szavazhat.
Bizalmatlansági indítvány

A Románia Társadalmi Demokrácia Pártja (RTDP) bizalmatlansági indítványt terjeszt elő a héten a kormánnyal szemben az elmúlt időszakban végrehajtott privatizáció és a ,,bankrendszer szétverése" miatt - jelentette be a hét végén Adrian Nastase, az RTDP első alelnöke. A bizalmatlansági indítvány csupán az RTDP választási kampányának része - nyilatkozta hétfőn a román lapoknak Mugur Isarescu kormányfő - hiszen az alkotmány szerint a választásokat megelőző fél évben a kormányt nem lehet leváltani. A kormányfő szerint a gazdasági reform törvényszerűen és a Világbankkal kötött szerződések alapján megy végbe, leállítani is csak a törvények értelmében lehet, nem pedig az ellenzék kérésére.

Radu Sârbu, az Állami Privatizációs Alap elnöke botrányosnak és veszélyesnek minősítette Nastase kijelentéseit. Mint a Mediafax hírügynökségnek mondta, az RTDP - amely pontosan ilyen ellenségesen viseltetett a privatizációval szemben, amikor hatalmon volt - akkor támadja a magánosítást, amikor a privatizáció az egyetlen útja a gazdaság fellendítésének, és amikor a kormánynak nincs más eszköze arra, hogy elkerülje a válságot.

Funar szerint az RMDSZ ,,illegális szervezet"

Gheorghe Funar kolozsvári polgármester hétfőn nyílt levélben kérte az RTDP elnökét, Ion Iliescut: ,,nyíltan" és ,,egyértelműen" jelentse ki, hogy amennyiben sikerül megszereznie harmadik elnöki mandátumát is, szándékában áll-e az RMDSZ-szel kormánykoalíciót kötni, vagy intézkedni kíván annak érdekében, hogy ezt az ,,illegális szervezetet" eltávolítsa Románia kormányából. Az RMDSZ vezetők nyilatkozataiból az derül ki, hogy nem tartják lehetetlennek az RTDP-vel való kormányzati célú együttműködést, erről azonban csak a választások után döntenek.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.