Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Tiltott Romániában az idegen zászló és himnusz

2001.12.12. 10:47
Akár félmillió forintnak megfelő összegű bírságot is kiszabhatnak Romániában a magyar himnusz énekléséért és a magyar zászló lengetéséért. A december 5. óta érvényes román kormányhatározat értelmében ugyanis más állam nemzeti himnuszát csupán a hivatalos látogatások, ceremóniák alkalmával a román himnusz előtt szabad elénekelni, az idegen zászlókat is csak a románnal együtt szabad kitűzni.

A határozat, 25 millió lejtől 50 millió lejig (250-500 ezer forint) terjedő pénzbírsággal bünteti azt, aki Romániában egy idegen állam himnuszát énekli el nem hivatalos rendezvényen és nem a román himnusz előtt. A rendelkezés illegálissá teszi a magyar zászló használatát nem hivatalos célra, noha Erdélyben és Székelyföldön sok házat, lakást díszít a magyar trikolór. A határozat betartásához a református istentiszteletek forgatókönyvén is változtatni kellene, a szertartást ugyanis hagyományosan a magyar himnusz eléneklésével zárják.

Az új kormányhatározat az 1994/75-ös törvényt egészíti ki, a rendelkezés a román zászló kitűzését, a nemzeti himnusz eléneklését és a román címer használatát szabályozza.

Az éneklés elmulasztását is büntetik

A határozat egyébként azt is szabályozza, hogy milyen alkalmakkor kötelező elénekelni/elénekeltetni a nemzeti himnuszt a hivatalos alkalmakat kivéve: a nemzeti tévé- és rádióadók műsorának kezdetekor, a parlamenti ülések elején, az állami/magán iskolai nap kezdetekor mindennap. Ennek elfeledése is a 250-500 ezer forintos pénzbírsági kategóriába esik. A himnuszt az iskolai tankönyvek elejére (ábécés könyvek, román irodalmi könyvek, történelem könyvek és a nemzeti kisebbségek irodalmi könyvei) kell nyomtatni, ennek kihagyását azonban a törvény már nem bünteti.

Idegen zászlót lobogtatni tilos

A rendelkezés az idegen zászlók használatát is szabályozza: előírásai szerint más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki, a hivatalos látogatások alkalmával, a nemzetközi fesztiválok és rendezvények esetében, a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

A jogszabály elnézőbben bünteti (5-15 millió lejig, 50-150 ezer forint), ha a román zászlót a törvényben előírt formától, színárnyalattól eltérően tűzik ki, ha a zászló nincs megfelelő állapotban, vagy ha a címereket a törvényben előírtaktól eltérően használják.

A magyar himnusz a református szertartás része

A kormányhatározat szerint a kihágást a közigazgatási miniszter, a prefektus vagy az általuk kijelölt személy állapítja meg, és ő róhatja ki a bírságot is. Büntethető a jogszabályt megszegő helyhatóság vagy közintézmény vezetője, a polgármester, a megyei önkormányzat elnöke, valamint bármely természetes vagy jogi személy.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!