Judit
3 °C
6 °C

Hazánké a Roosevelt-díj

2000.05.12. 21:58
A New Yorkban tartózkodó Göncz Árpád államfő pénteken - Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelenlétében - átvette a Roosevelt Intézet idén Magyarországnak odaítélt díját. Ezzel Magyarországnak a fogyatékosok helyzetének javításáért végzett kiemelkedőnek ítélt tevékenységet ismerték el. A díjat - Franklin Delano Roosevelt néhai amerikai elnök mellszobrát, valamint az azzal járó 50 ezer dolláros csekket - Roosevelt elnök David nevű dédunokája adta át Göncz Árpádnak.
A hazánknak megítélt díjat az ENSZ-közgyűlés által 1982-ben elfogadott, a fogyatékosok társadalmi elfogadottságát emelni kívánó cselekvési program szellemében ítéli meg évente a Roosevelt Intézet kuratóriuma. Figyelembe véve a Fogyatékosok Világbizottsága, valamint a fogyatékosokkal foglalkozó nemzetközi szakértők javaslatait is, hogy mely ország ért el különösen figyelemre méltó eredményeket a fenti célok megvalósítása terén. Tavaly Írország kapta a Roosevelt Intézet díját, a korábbi esztendőkben pedig Kanada, valamint Dél-Korea részesült e kitüntetésben.

Az ünnepséget Kofi Annan nyitotta meg
Magyarország esetében az odaítélő bizottság azt méltányolta, hogy az elmúlt években jelentős lépések történtek egyfelől a jogalkotásban - kiemelték a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény 1998-as elfogadását -, másfelől pedig a civil szervezetek által kiépített szolgáltatásokban, a társadalmi szemlélet átalakításában is. A Roosevelt Intézet kuratóriuma figyelembe vette a szociális ellátásról, illetve a közoktatásról szóló törvény végrehajtásának, valamint a munkahelyteremtő kormányzati támogatásoknak azon elemeit, amelyek a fogyatékosok lehetőségeit javítják.

A díj a 39 éves korában részlegesen megbénult nagy amerikai elnök, Franklin Delano Roosevelt mellszobra mellett 50 ezer dollár pénzjutalommal is jár. Az összeget Magyarország a fogyatékosok iránti együttérzés és megértés elősegítésének, a közvélemény ezzel kapcsolatos alakításának teendőit összehangoló, "A mi asztalunk" nevű alapítványnak utal át.

Az ünnepséget Kofi Annan nyitotta meg, a díjat - a névadó néhai amerikai elnök mellszobrát, és a díjjal járó összegről szóló csekket - Roosevelt elnök David nevű dédunokája adta át Göncz Árpádnak. Az ENSZ-főtitkár beszédében egyebek között utalt arra, hogy az ENSZ mindig is az emberi jogok részeként, fontos szempontként tartotta számon a fogyatékosok jogainak kiteljesedését. Hangoztatta, hogy az ezzel kapcsolatos tevékenység a mai globalizálódó világban egyre jelentősebb eredményeket hozhat. Rövid beszédet mondott az eseményre meghívott Christopher Reeve filmszínész, a "Superman" egykori legendás alakítója is, aki baleset következtében megbénult, és azóta nagyrészt karitatív tevékenységnek szenteli életét.

Göncz Árpád a díjátadási ceremónián elhangzott beszédében azt emelte ki, hogy Magyarország nem jutalomnak, hanem további erőfeszítésekre ösztönző kihívásnak, újabb feladatok kijelölésének tekinti az elnyert Roosevelt-díjat, amelyet - mint fogalmazott - a magyar nép kapott a világ népeitől. A köztársasági elnök megjegyezte, hogy Magyarország eddig elért tényleges eredményei szerényebbek, mint azoké a korábban díjazott országoké, amelyek évtizedek óta fáradoznak a fogyatékosok jogainak és életminőségének javításán. Göncz Árpád a leglényegesebb célnak azt nevezte, hogy a társadalomban tudatosuljon a fogyatékosok teljes értékű élethez segítésének fontossága.

Göncz Árpád
A társadalomban tudatosuljon a fogyatékosok joga a teljes értékű élethez
Az ugyancsak New Yorkban tartózkodó Harrach Péter szociális és családügyi miniszter egyebek között azzal egészítette ki az elnök szavait a díjátadást követő sajtóértekezleten, hogy Magyarországon megkezdődött a fogyatékosok esélyegyenlőségéről szóló törvény végrehajtása. Megalakult a Fogyatékosügyi Tanács - mondta a miniszter, aki egyben a testület elnöki tisztét is betölti. Harrach Péter külön szólt a munkahelyteremtéssel és a fogyatékosok közlekedési feltételeinek javításával kapcsolatban tervezett lépésekről, valamint bejelentette, hogy jövőre külön anyagi támogatást vezetnek be a súlyos fogyatékosoknak. Idén egyébként a tárca már 40 százalékkal több pénzt fordíthat fogyatékosügyi feladatok ellátására, mint tavaly.

William J. van den Heuwel, a Roosevelt Intézet elnöke a díjátadást követően hangoztatta: a magyar illetékesek szerinte túl szerényen szólnak az ország által már eddig is elért vívmányokról. Megállapította: Magyarország Kelet-Közép-Európában vezető szerepet visz a fogyatékosok ügyének kezelésében.

A díjátadás előtt Göncz Árpád külön megbeszélést folytatott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, aki júniusban Magyarországra látogat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.