Piroska
-10 °C
1 °C

Lázadó irakiakkal tárgyalnak az amerikaiak

2006.04.07. 10:56
Az egész világot fenysegető válság lehet, ha Irakban polgárháború törne ki, véli Zalmay Khalilzad, az amerikaiak bagdadi nagykövete. Szerinte a legnagyobb gond, hogy négy hónappal a választások után semmi sem utal arra, hogy működőképes kormány alakulhat Irakban.

Több, a szunnita irakiak lázadásában részt vevő csoporttal is tárgyalást folytattak az amerikai illetékesek Irakban, nyilatkozta a BBC-nek Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete. Khalilzad ennél konkrétabbat többszöri visszakérdezésre sem volt hajlandó elmondani, csak annyit tett hozzá, hogy szaddámistákkal és terroristákkal - ez alatt általában az al-Kaidához kötődő csoportokat értik - nem tárgyaltak.

Khalilzad interjújában elismerte, hogy a polgárháború kirobbantásában a különböző pártok félkatonai szervezetei legalább annyira veszélyesek, mint a lázadók. Khalilzad szerint még mindig nagy esély van egy polgárháború kitörésére Irakban.

Ennek elkerüléséhez a kurdok és az arabok elkülönülésének megakadályozása a legfontosabb lépés. Szerinte a kurd-arab ellentét regionális válsághoz vezethet, ami az egész világ biztonságát befolyásolhatja.

"Iraknak boldogulnia kell!" - jelentette ki. "Ha nem teszünk meg minden emberileg lehetségeset az ország működéséért nagy veszélybe sodorjuk Irakot, de valószínűleg a térséget és a világot is" - mondta.

Khalilzad elismerte, hogy a legnagyobb gond az iraki politikusok végeláthatatlanul hosszú egyeztetéseivel van. Négy hónappal az első állandó parlament megválasztása után még mindig nincs jele, hogy a pártok képesek lennének felállítani egy működőképes kormányt. Irakból leginkább egy, az egész nemzetet összefogó politikai személyiség hiányzik, ismerte el Khalilzad.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.