Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kijárási tilalom Irakban

2006.02.24. 06:16
A pénteki istentiszteleteken tovább hevíthették volna a szunniták és a síiták közötti háborúskodást, ezért a kormány egyszerűen megtiltotta a templomok látogatását. A síiták egyik legszentebb helye, az Arany Mecset felrobbantása után kirobbant ellenségeskedés száznál is több halottat követelt.

Délután 4 óráig tartó kijárási tilalmat rendelt el az iraki kormány péntekre Bagdadban és három környező tartományban, hogy elejét vegye újabb felekezetközi összecsapásoknak a pénteki ima kapcsán. Szerdán és csütörtökön száznál is több halottat követeltek a szunniták és a síiták közötti összecsapások, miután a többségi síiták az Irakot egykor irányító kisebbségi csoporton álltak bosszút egyik szent helyük, a szamarai Arany Mecset felrobbantása miatt.

A kijárási tilalom eredetileg csütörtök éjszakára vonatkozott, ám a hatóságok attól tartottak, hogy a pénteki istentiszteletek után még hevesebben lángolhat fel az erőszak.

A tilalom ellenére utcára merészkedő embereket őrizetbe veszik, még templomba sem szabad menni, jelentette az iraki állami televízió. A hadseregnél és a rendőrségnél törölték az összes szabadságot és kimenőt.

Az Arany Mecset felrobbantása már-már polgárháborúba sodorta az országot. A síiták ugyan Izraelt és az Egyesült Államokat is vádolták a mecset felrobbantásával, dühüket mégis elsősorban a szunnitákon töltötték ki. Országszerte csaknem száz szunnita mecsetet ért támadás, a síita vallási pártok fegyveres csoportjai több tucatnyi szunnitát végeztek ki bosszúból.

Mivel a síita milíciák eddig is rendszeresen zaklatták a szunnitákat, felszámolásukat immár az Egyesült Államok is követeli. Zalmay Khalilzad amerikai nagykövet a támogatások befagyasztásával fenyegette meg az iraki kormányt. A parlamentben a képviselői helyek többségét megszerző síita vallási pártok ugyanakkor nem hajlandóak lemondani különbejáratú erőszakszervezeteikről, amik a vallásos politikusok irányítása alá tartozó belügyi és védelmi minisztériumok nemhivatalos támogatását is élvezik.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!