Mária
-7 °C
3 °C

Brutális eszközökkel dolgozik az iraki rendőrség

2005.01.25. 07:17
Kilencvenből hetvenkét iraki őrizetest kínoztak meg az eljáró hatóságok a Human Rights Watch jelentése szerint. Az iraki igazságügyi minisztérium nem tagadja a kegyetlen bánásmódot, véleményük szerint ilyesmi előfordul egy háborúban.

Önkényesen vesznek őrizetbe gyanúsítottakat és rendszeresen kínozzák foglyaikat az iraki biztonsági szolgálatok, állítja a Human Rights Watch (HRW). A nemzetközi meberi jogi szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelnetése kilencven, tavaly július és október között kikérdezett iraki őrizetes beszámolóján alapul. A kilencvenből hetvenketten számoltak be kínzásokról.

Az őrizetesek elmondása szerint az iraki biztonsági szervek emberei rugdalták, ütlegelték, pofozták, vagy hátrakötözött kezükre csomózott kötéllel felfüggesztették őket. A kínzások eszköztárába tartozott az is, hogy vallatóik áramot vezettek érzékeny testrészeikbe, illetve napokra bekötötték a szemüket vagy megbilincselték őket, esetleg egyszerre alkalmazták mindkettőt.

A jelentés megemlítette, hogy az iraki biztonsági szervek önkényesen vesznek őrizetbe embereket, akiket akár négy hónapig is fogva tartanak a bírósági eljárás előtt, s nem megfelelő módon bánnak a fiatalkorú őrizetesekkel sem. "Az iraki népnek ennél jobbat ígértek Szaddám Huszein kormányának bukása után", hangoztatta Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai térséggel foglalkozó vezetője.

A Human Rigths Watch jelentése egyúttal azzal vádolta az iraki ideiglenes kormányt, hogy tevékenyen részt vett vagy legalábbis cinkosként viselkedett az alapvető emberi jogok súlyos megsértésében. A dokumentum nem mulasztotta el megjegyezni azt sem, hogy a javarészt az Egyesült Államok anyagi támogatásával Irakba küldött nemzetközi rendőri tanácsadók is szemet hunytak a kirívó jogsértések felett.

Az iraki igazságügyminiszter nem kérdőjelezte meg a Human Rigths Watch jelentésében foglaltakat. Azzal védekezett, hogy nem lehet elvárni az igazságszolgáltatás makulátlan működését egy olyan háború dúlta országban, mint Irak. A HRW jelentése csak az iraki visszaéléseket vizsgálta, az amerikai katonák által elkövetett jogsértéseket nem.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.