Piroska
-10 °C
1 °C

Iránból csempészik Irakba a hamis szavazólapokat

2005.12.14. 10:42
Legalább négy teherautónyi hamis szavazólapot csempésztek Iránból Irakba a bagdadi belügyminisztérium szerint. A szállítmánynak csak a negyedét sikerült lefoglalni. Irán korábban fegyveresek képzésével is támogatta az iszlámista síitákat.
p>Olajszállító teherautókban csempésztek hamis szavazólapokat két nappal a parlamenti választások előtt Irakba Iránból, jelentette a New York Times bagdadi belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. A neve elhallgatását kérő belügyi tisztviselő szerint az amerikaiak által kiképzett iraki határrendészek a muntírjai határon fedeztek fel egy szavazólapokkal megpakolt tartálykocsit.

Durva beavatkozás

A kamion vezetője legalább további három kamion szállított hamis szavazólapokat az országba. Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a kamionok hova szállították a hamis szavazólapokat, írja a New York Times.

Az Egyesült Államok vádjai szerint Irán egyre durvábban avatkozik be a szomszédos, többségében síita arab ország életébe. Irán stratégiai céljait egyértelműen a vallásos síita pártok győzelme szolgálná. A vallásos pártok koalíciója, az Egyesült Iraki Szövetség (UIA) a januári ideiglenes választásokon a szavazatok 48 százalékával nyert.

Azóta a pártszövetség mérsékeltebb, világiasabb pártjai - köztük a sokáig Amerika kedvencének számító Ahmed Csalabi pártja is - már elhagyták, így az tisztán iszlámista szövetség lett. A januári választásokhoz képest azonban módosultak a szavazás szabályai. Akkor egy országos listára szavazhattak a választók, most tartományi listák alapján osztják szét a helyeket - így garantálják, hogy a szunniták választási hajlandóságuktól függetlenül arányos képviseletet szerezhessenek a parlamentben, hiszen a négy szunnita többségű tartományból alacsony részvétel esetén is vélhetően a szunnita pártok jelöltjei szereznek majd mandátumot.

Érdekszféra-építés

Az amerikaiak reményei szerint a szunniták akár negyven-ötven helyet is szerezhetnek a parlamentben, így a világi síitákkal - az iszlámisták által baathistának bélyegzett volt ideiglenes kormányfő, Ijád Alávi szövetségeseivel - akár kormányt is alakíthatnának. Irak szomszédai mind ezért szurkolnak, egy síita iszlámista kormány Irán térségbeli befolyásának brutális növekedését jelentenék.

Nem véletlenül aktivizálódott a térségben Irán. A most lebuktatott hamis szavazólapokon túl az amerikai és brit vádak szerint Irán képzi ki az iszlámista pártok félkatonai szervezeteinek harcosait. A britek az év elején arra is bizonyítékokat találtak, hogy az alakulataik ellen végrehajtott bombatámadások többségében Iránból származó robbanószereket használtak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!