Dömötör
12 °C
14 °C

Rusmfeld (nem) fenyegeti Belgiumot

2003.06.12. 23:20
Új válságot idéztek elő csütörtökön az észak-atlanti szövetségben az Egyesült Államok erőteljes fenyegetései a NATO-partner Belgiummal szemben, emelte ki csütörtöki jelentésében a dpa német hírügynökség.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön ultimatív módon felszólította Belgiumot, hogy ne adjon helyt olyan bírósági keresetnek, amelyben magas rangú amerikai katonatiszteket háborús bűncselekményekkel vádolnak. A belga törvények szerint lehetséges ilyen büntető eljárás. Rumsfeld azzal fenyegetőzött, hogy ha ilyen mégis megtörténne, bojkottálni fogják a Belgiumban - a szervezet székhelyén - megtartandó magas szintű NATO-találkozókat.

Rumsfeld a Reuters brit hírügynökség szerint azt is jelezte, hogy az Egyesült Államok a kifogásolt belga törvény miatt leállítja a pénzügyi hozzájárulást a NATO új brüsszeli székházának építéséhez.

A védelmi miniszter szerint a törvény elfogadásával Belgium a NATO-szövetségesek politikai perbefogásának a színterévé tette jogrendszerét. Ezzel utalt arra, hogy a törvény alapján máris több feljelentés született az iraki háborúval összefüggésben, egyebek közt Colin Powell amerikai külügyminiszter és Tommy Franks, az Irakot elözönlő amerikai csapatok parancsnoka ellen.

Abszurd vádak

"Ez a törvény felveti azt az igen komoly kérdést, hogy a NATO továbbra is tanácskozhat-e Belgiumban" - mondta a NATO brüsszeli székhelyén tartott sajtóértekezletén Rumsfeld. Ha az érintetteknek időt és pénzt kell áldozniuk arra, hogy "abszurd" vádak ellen védekezzenek, nem fognak Belgiumba utazni. Ilyen esetben viszont megkérdőjeleződik, hogy lehet-e ott NATO-találkozókat tartani.

Rumsfeld közölte, hogy szavait nem szánja fenyegetésnek, csak olyan tényre akart rávilágítani, amely megnehezítheti amerikai katonatiszteknek vagy más tisztségviselőnek, hogy Belgiumba utazzanak, és ezt a problémát Belgiumnak mint szuverén államnak és a NATO-nak kell megoldaniuk. A kifogásolt belga törvény az 1990-es évek elején született. Ennek alapján eddig csupán négy ruandai ellen indult bírósági eljárást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.