Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Két eltűnt kommandóst mentettek meg Afganisztánban

2005.07.04. 15:19
Tizenhat amerikai katona és tizenhét afgán civil vesztette péntekig életét az amerikai tengerészet négy kommandósának megmentésére indított akcióban. Két kommandóst megmentettek, további két társukról semmit sem tudnak.

Sikerült kimenekíteni a tálib ellenőrzésű területekről az amerikai haditengerészet SEAL-kommandójának két tagját. A négytagú felderítőcsoportnak a múlt hét elején veszett nyoma a Pakisztánnal határos, törzsi ellenőrzésű területeken. Az egyik kommandóst a hét végén menekítették ki, megmentésének körülményeiről a hadsereg addig nem kíván beszámolni, többi társának a sorsára is fény derül, írja a New York Times.

Hétfőn az amerikai csapatoknak sikerült megmenteni a kommandósalakulat egy másik tagját is. Az afgán Tolo TV beszámolójában nem tért ki részletekre.

Elpusztult a mentőcsapat

A kommandósok eltűnése után az amerikaiak egy mentőalakulatot küldtek a térségbe, az alakulatot szállító helikoptert azonban a tálibok - az amerikaiak közlése szerint egy szerencsés találattal - lelőtték. A helikopter fedélzetén tartózkodó tizenhat katona mind az életét vesztette.

A mentés körüli tragédiák sorozata pénteken teljesedett ki, amikor is az amerikai légierő csapást mért a körzetben egy feltételezett terrorista támaszpontra. A tervezésbe hiba csúszott, a bombák egy közeli falut is eltaláltak, ahol legalább tizenhét civil, köztük nők és gyermekek vesztették életüket.

Sajnálják

Az amerikai hadsereg hétfőn közleményben erősítette meg az incidens megtörténtét. A Kabulban kiadott közlemény szerint a pénteki légicsapásban "ismeretlen számú harcoló terrorista és fegyvertelen civil vesztette életét". A közleményben az amerikai hadsereg részvétét fejezte ki a polgári áldozatok miatt.

Az amerikai erők szombaton már bejelentették, hogy az előző este lebombáztak egy tálib tábort azon a vidéken, ahol a kommandósok nyomtá vesztették. "Úgy ítéltük meg, hogy a bombázást azonnal végre kell hajtani - mondta az esetről az amerikai haderő szóvivője, hozzátéve, hogy precíziós eszközöket használtak. Mint közölte, az amerikai katonaság még nem összesítette a csapással okozott veszteséget. "Aprólékosan készítjük elő a légi műveleteket, minden lehetséges óvintézkedést megteszünk, hogy elkerüljük a polgári áldozatokat" - közölte egy másik amerikai katonai szóvivő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.