Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Pár órán múlhatott Szaddám elfogása

2003.07.29. 10:11
Kis híján elfogták Szaddám Huszeint hétfőn - állította a CNN-en az amerikai külügyminiszter-helyettes. Szavait alátámasztja, hogy a hétfői tikriti rajtaütések folytatásaként hajnalban elfogták a diktátor egyik testőrét. Az amerikaiak, saját katonáik védelmében, "habozás nélkül" végeznének a diktátorral.
Alig néhány órán múlt, hogy nem sikerült hétfőn elfogni Szaddám Huszein iraki diktátort - jelentette ki az CNN-nek Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes. Huszein "nem bin Laden, nincs hozzászokva, hogy a vadonban éljen" - adott hangot bizakodásának Armitage. A diktátor az 1991-es öbölháború idején gyakorlatilag naponta változtatta lakhelyét, ez mindenesetre ellentmond a külügyminiszter-helyettes derűlátásának.

A testőre már megvan

A diktátor felkutatására indított tikriti rajtaütések során több láda fegyvert foglaltak le. Kedd hajnalban elfogták a bukott diktátor egyik testőrét, "közeli munkatársát" is, ahogy a 4. gyalogsági hadosztály szóvivője nevezte. Huszein klánja Tikritből származik, a szunnita város a diktátor fő bázisa volt.

Az amerikaiak egyébként "habozás nélkül" megölnék Huszeint, ha elfogásakor amerikai katonák életét veszélyeztetné - mondta el a külügyminiszter-helyettes. Donald Rumsfeld védelmi miniszter már a múlt héten a harctéri parancsnokokra bízta annak eldöntését, élve vagy halva fogják el az iraki vezetőt.

Aktivizálódhat a Hezbollah

Bár Huszein "napjai meg vannak számlálva" az amerikaiaknak jelentős problémát okozhatnak a Baath párti "elemek" és a "kívülről beszivárgó terroristák" - nyilatkozta Armitage a CNN-nek. A külügyminiszter-helyettes szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a libanoni síita Hezbollah is az "amerikai érdekeknek ártó" akciókra készül.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.