Emőke
8 °C
19 °C

Csütörtökön kezdődik Szaddám Huszein pere

2004.06.30. 11:40
Hivatalosan is iraki fennhatóság alá került Szaddám Huszein. A bukott diktátor szerdán levélben értesül az ellene felhozott vádakról, majd csütörtökön a hivatalos vádemeléssel kezdetét veszi pere is. Az új iraki kormány igazságügyi minisztere szerint a zsarnokra halálbüntetés vár.
Átadták az iraki hatóságoknak Szaddám Huszeint - jelentették be szerdán Bagdadban. A bukott zsarnok ellen hivatalosan csütörtökön emelnek vádat emberiesség elleni bűntettek miatt. A vádeljárást a baathista múltat felszámoló különleges törvényszék folytatja le - jelentette be az iraki kormány szóvivője.

Halálra ítélnék

Mint mondta, Huszein már szerdán megkapja fogva tartásának helyén azt a levelet, amely részletezi az ellene felhozott vádakat. Csütörtökön vizsgálóbíró elé állítják, aki felolvassa előtte a vádakat, s utána megtörténik a hivatalos vádemelés.

A hétfőn hatalomra került iraki kormány jóváhagyta a halálbüntetés visszaállítását, így a bukott diktátorra akár a legsúlyosabb büntetést is kiszabhatják. Málek Dohán al-Haszan igazságügyi miniszter szerint a diktátor nem is kerülheti el a halálbüntetést, ha vétkei bizonyítást nyernek.

Bush és Blair nem tanúskodik

Tisztességes lesz Szaddám Huszein pere - mondta a brit BBC rádiónak adott szerdai nyilatkozatában Muvafak al-Rubaie iraki nemzetbiztonsági tanácsadó. A tárgyalásokat a tervek szerint rádión és televízión is élő egyenesben közvetítik, de azt nem fogják megengedni, hogy a vádlott politikai játszmává alakítsa a bírósági tárgyalásokat, nem kérheti be például tanúként George Bush amerikai elnököt vagy Tony Blair brit kormányfőt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!