Dömötör
12 °C
14 °C

Az afgán exkirály szomorú, de igazat ad Washingtonnak

2001.10.08. 02:51
Kapcsolódó cikkek (1)
Mohammad Zahir Sah, a római száműzetésben élő volt afgán király elismerte az Egyesült Államok törvényes jogát arra, hogy megbüntesse a szeptember 11-i terrortámadások felelőseit. A 86 éves egykori uralkodó egyik tanácsadója korábban azt mondta, hogy a sahot elszomorította a támadás ténye.
Mohammad Zahir Sah
Vasárnap este Rómában közzétett nyilatkozatában Mohammad Zahir Sah felszólította Washingtont, hogy kímélje meg a polgári lakosságot, az ártatlanok életét Afganisztánban. "Noha elismerjük az Egyesült Államok törvényes jogát (a válaszra), legfontosabb célunk, hogy tiszteletben tartsák az afgán nemzet biztonságát, területi épségét és méltóságát" - hangsúlyozta az 1973 óta száműzetésben élő volt uralkodó. Afganisztán népének jogot és lehetőséget kell kapnia arra, hogy szabad választásokon határozza meg politikai jövőjét - mondta a volt király.

Korábban egyik tanácsadója azt mondta, hogy az exkirályt megrázta és elszomorította az Afganisztán elleni támadás. "Ez nyilvánvalóan tragédia. Remélem, hogy hamarosan véget ér, és nem lesznek sebesültek" - mondta Zahir Sah egykori külügyminisztere, Hedajat Amin Arsala a volt uralkodó álláspontját is tolmácsolva.

Az elmúlt hetek tárgyalásai alapján valószínűsíthető, hogy Zahir Sah fontos szerepet játszhat Afganisztán irányításában a tálibok hatalmának megdöntése esetén. Washington, más csoportok mellett az exkirállyal is kapcsolatokat kezdeményezett a szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényleteket követően. A jelenleg 86 éves volt afgán királyt 1973-ban államcsínnyel fosztották meg hatalmától. Egy vele készített, hétfőn közzétett interjúban jelezte: kész visszatérni hazájába, ha hasznosat tehet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.