Ágnes
-13 °C
0 °C

Globalizációellenes tüntetések Salzburgban

2001.07.01. 18:47
Antikapitalista tüntetők százai tüntettek és csaptak össze a rendőrséggel vasárnap az ausztriai Salzburgban, ahol a Világgazdasági Fórum tartja háromnapos ülését. Sebesültekről egyelőre nem tudni, a tüntetők legfeljebb ezerötszázan vannak. Az osztrák hatóságok alaposan felkészültek az eseményre. A találkozón elsősorban a Balkánt és az Európai Uniót érintő kérdésekről tárgyalnak politikusok és üzletemberek.
Több száz antikapitalista tüntető csapott össze a rendőrséggel vasárnap délután Salzburgban, ahol a Világgazdasági Fórum (WEF) tartja háromnapos ülését - jelentették hírügynökségek. Két tüntetőt letartóztattak, sebesültekről nem érkezett jelentés.

A demonstráció szervezői szerint legalább kétezer tüntető vonult a főpályaudvarról a kongresszusi központ elé; rendőrségi források szerint hétszázan vannak. A tüntetők WEF ellenes transzparenseket emelgettek, és helyenként kővel dobálták meg a rendőröket. Több helyen áttörték a rendőrségi barrikádokat és - botokat és köveket használva fegyverül - összecsaptak a rendfenntartó erőkkel - tudta meg az Index helyszíni forrásoktól.

Készültek

Ausztria - megrettenve a göteborgi eseményektől, ahol egy ponton a rendőrség kénytelen volt tüzet nyitni a törő-zúzó anarchistákra - napokig készült az "eseményre". A szövetségi kormány időlegesen felfüggesztette a schengeni egyezményt, lehetővé téve a szigorúbb ellenőrzést a határokon. Több mint ötezer rendőrt rendeltek Salzburgba az ország más részeiből, és barrikádokat állítottak fel városszerte. Három különböző biztonsági zónára osztották a várost, a zónák határán szigorú rendőri ellenőrzést tartanak.

Flyer: Zúzd szét a WEF-et!

Hivatalosan egy tüntetést engedélyeztek. Itt kommunista, ifjúszocialista, és zöld tömörülések képviselői szólaltak fel. A tüntetők gerincét helyi csoportok adják.

Hasonlóképpen, mindent megtettek a tüntetés kigondolói is, hogy minél több embert mobilizáljanak a találkozóra. A tüntetés hírét honlapokon és levelezőlistákon terjesztették el, gondosan ügyelve az aktivisták által oly nagyra tartott sokszínűség elvére: a fontosabb infókhoz - hogyan jussunk el Salzburgba, hol aludhatunk stb. - öt európai nyelven lehetett hozzáférni, nyilván gesztusértékűnek szánva azt, hogy ezek egyike a szerb volt. A szervezők hangsúlyt fektettek arra is, hogy jogi és orvosi tanácsokat adjanak a résztvevőknek arra az esetre, ha összeütközésbe kerülnének a rendőrökkel. Nem elsősorban konfrontációra, inkább felforgatásra és figyelemfelhívásra törekednek.

Miről van szó?

A pánikra okot adó esemény a Világgazdasági Fórum háromnapos ülése, amelyen 660 üzletember, 15 állam- és kormányfő, és több kormánytag vesz részt. A WEF-et globalizációellenes szervezetek a jelenlegi gazdasági globalizáció egyik motorjának, antidemokratikus szervezetnek tartják, amely szerintük zárt ajtók mögött tanácskozva dönt fontos, az egész világ sorsát érintő kérdésekről, méghozzá rosszul.

Vasárnap délutáni sajtótájékozatójukon a szervezők elmondták: tiltakozásuk a globalizáció bálványai ellen irányul, amelyek miatt a háttérbe szorulnak a demokratikus alapjogok - jelentette az MTI. "Ez nem a mi globalizációnk, hanem a gazdagoké" - mondja egy tüntetésszervező.

A globalizációellenes mozgalmakról bővebben itt olvashatunk.

A jelenlegi találkozón Európát érintő kérdésekről lesz szó: elsősorban a balkáni helyzetről és az Európai Unió bővítéséről. A tanácskozáson többek közt részt vesz Borisz Trajkovszkij macedón, és Zoran Djindjics szerb kormányfő, valamint Lord Robertson NATO-főtitkár is. Az Európai Uniót Günter Verheugen bővítési biztos képviseli.

Első nap: Európa, Európa
Thomas Klestil osztrák államfő szerint az Európai Uiónak minden európai állam számára nyitva kell maradnia. Üdvözölte a bővítés menetrendjét, s kijelentette: a 2004-es kvázi határidő kitűzése bizonyítja, hogy megvan a politikai akarat az előrejutáshoz.

Alekszander Kwasniewski lengyel államfő arról beszélt, hogy Európa soha nem látott kihívások előtt áll: az integráció folyamata minden eddiginél előbbre jutott, ám a lakosság egyelőre nem lelkesedik a folyamatért. Most a víziót pragmatizmussal kell ötvözni - mondta, és hangsúlyozta: a jövő Európájának egyik alapköve az Egyesült Államokkal való transzatlanti partnerség marad.

Soros György a Balkán újjáépítése érdekében vámuniót javasolt. Kifejtette: a térség országainak mindegyike önmagában túl kicsi ahhoz, hogy nagy beruházásokat vonzzon. Soros bírálta az európai intézményeket és különösen az Európai Központi Bankot, amiért szerinte nem megfelelően reagálnak a konjunktúra világméretű lanyhulására. Hiányolta a közös európai fiskális politikát is.

Szergej Kirijenko volt orosz kormányfő hangsúlyozta: Oroszország az évtized végére egy összeurópai biztonsági rendszer része kíván lenni, de ez nem a NATO lesz, s elképzelhetőnek mondta, hogy addigra az Európai Unió is további államokat vesz fel, amelyek egyike Oroszország lehet.

(MTI)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.