Zalán
6 °C
19 °C

Funar sárga táblái a magyar nyelv ellen

2001.02.16. 15:26
Közel kétezren vettek részt a péntek délután négy órakor kezdődött, Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere által szervezett tiltakozó akción. A tüntetők a magyar nyelv közigazgatásban való használata ellen tiltakoztak. Funar közismerten ellenzi a magyar nyelv használatát, és a múlt hét végén az alkotmány idézeteit tartalmazó sárga táblákat helyeztetett el szerte a városban.

Tiltakozó nagygyűlést hívott össze Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere pénteken délután négy órára, hogy az egyelőre csak tervezetként létező helyi közigazgatási törvény ellen tiltakozzanak. A minden kolozsvári lakos postaládájába bedobott szórólap szerint a tüntetésre meghívták Ion Iliescu államfőt, Adrian Nastase miniszterelnököt és több parlamenti képviselőt. Hogy a magas rangú politikusok megjelentek-e a tiltakozó akción, nem tudni, de az bizonyos, hogy Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke nem hiányzott.

A legfrissebb információk szerint csupán kétezren gyűltek össze a várt 100 ezer fő helyett a kolozsvári polgármester tiltakozó nagygyűlésén. A megmozdulásra tíz busszal a környező településekről is hoztak résztvevőket. A Bukarestből a gyűlésre siető Corneliu Vadim Tudor gépe meghibásodott, ezért járművet kellett cserélnie. A Nagy-Románia Párt vezére szándékosságot vélt felfedezni a történet mögött, a sajtónak azt nyilatkozta, hogy meg akarták gátolni a gyűlésen való részvételét.

A románok magyarosítása elleni veszélyre figyelmeztet a szórólap
A szórólap szerint közel 100 ezer embert vártak a megmozdulásra, ahol a ,,helyi közigazgatásban a magyar nyelv bevezetésének veszélye miatt" tiltakoztak. A polgármester azt nehezményezte, hogy hogyan lehet a harmadik évezred küszöbén ,,hivatalos nyelvként a magyart bevezetni", hogyan lehet a ,,románok magyarosítását hivatalosítani".

A közigazgatási törvény módosítása

Az RMDSZ és a PDSR közötti kormányzási támogatást nyújtó megállapodás értelmében miután az RMDSZ megszavazta a PDSR kisebbségi kormányát, a helyi közigazgatási törvény tervezetének módosítására került sor. A PDSR ígéretéhez híven annak előírásait úgy módosította, hogy azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség létszámának aránya a 20 százalékot meghaladja, a közigazgatásban kötelező a kisebbség nyelvének használata.

A szélsőséges viselkedéséről ismert Gheorghe Funar azonban nem hajlandó a törvény előírásait elfogadni, s bár az még tervezet formájában létezik csupán, kijelentette, hogy Kolozsváron nem fogják azt soha alkalmazni.

Sárga táblák

A magabiztos kijelentéseken kívül a polgármester látványosan próbált a maga igaza mellett tüntetni: február 10-én, 11-én Kolozsváron több olyan figyelmeztető sárga táblát helyeztetett el, amely arra kívánt ,,emlékeztetni", hogy az állam hivatalos nyelve a román. Az Alkotmányból idézett 13., 16. és 51. cikkelyek szerint a román állam hivatalos nyelve a román; Románia valamennyi állampolgára egyenlő a törvény és az állami hatóságok előtt mindenféle kiváltság és megkülönböztetés nélkül; az Alkotmány és a törvények tiszteletben tartása mindenkinek kötelező.

A nyolc tábla felállítása 16 millió lejbe került (170 ezer forint), és a kiadásokat egy magáncég finanszírozta. Az alkotmányismertető táblák elhelyezéséért az építkezési igazgatóság, mivel azokat védett területekre helyezték, 40 millió lejre (440 ezer forint) büntette Gheorghe Funart.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!