Zalán
6 °C
19 °C

Politikailag halottnak nyilvánították Saront

2006.04.11. 11:23
Tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására Ariel Saron izraeli kormányfőt. A kabinet döntése péntek éjfélkor lép életbe.

Tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására a január 4-i agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron izraeli kormányfőt, közölte kedden az izraeli kormány. Saront várhatóan a jeruzsálemi Hadasza Ein Kerem kórházból átszállítják egy hosszú távú ápolásra alkalmas intézménybe.

A kabinet tagjai az azóta ideiglenes kormányfőként tevékenykedő Ehud Olmertet nevezték ki ügyvezető miniszterelnökké a keddi ülésen. A változásnak Olmert tényleges hatásköre szempontjából nincs jelentősége, feladatköre ugyanaz marad, mint amit az utolsó három hónapban is ellátott.

Olmert a bizalmat megköszönve közölte, hogy az új kormány megalakítását tűzte ki elsődleges céljául. Ő vette át már korábban a Saron alapította Kadima párt vezetését, amely március 28-án megnyerte az izraeli parlamenti választásokat, de mivel nem szerzett abszolút többséget, várhatóan koalíciós kabinet alakul majd.

A kabinet döntése hivatalosan péntek éjfélkor lép életbe, amikor letelik a 78 éves Saron kórházi ápolásának 100. napja. Az ülést azért tartották meg már kedden, mert szerdán kezdődik a 8 napig tartó Peszah ünnepe. Ariel Saron az első izraeli kormányfő az ország történetében, akit tartósan alkalmatlannak nyilvánítanak hivatala ellátására.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.