Elemér
6 °C
16 °C

Saron bukására szavazna Izrael

2004.03.05. 10:30
Nem bízik Saronban az izraeli közvélemény. Kormányzása során először az izraeliek többsége kívánja a kormányfő távozását. Saron népszerűségének korrupciós ügyei ártottak a legtöbbet.
Saron távozását követeli az izraeli közvélemény többsége. A Jediot Ahronot napilap közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka gondolja, hogy a kormányfőnek le kéne mondania korrupciós botrányai miatt.

Korrupciós vádak

Saron két folyamatban lévő korrupciós perben is érintett - a vádak szerint fekete pénzeket fogadott el miniszterelnök-jelölti kampányához egy dél-afrikai üzletembertől, illetve egy fiával baráti kapcsolatokat ápoló üzletember érdekében lobbizott a ciprusi kormánynál egy ingatlanbefektetés megvalósítása kapcsán.

Baráti foglyot cserélt

Az amúgy is népszerűtlenné váló kormányfő számára nem is jöhetett volna rosszabbkor, hogy a Ma'ariv című napilap értesülései szerint a januári fogolycserével kapcsolatban is felmerül a korrupció gyanúja. Izrael négyszáz Hezbollah-aktivistát engedett szabadon egy több éve fogságban lévő izraeli üzletemberért és néhány, Libanonban elesett izraeli katona holttestéért cserébe.

A Ma'ariv értesülései szerint Saron egykor üzleti kapcsolatban állt a szabadon bocsátott üzletember, Elhanan Tannenbaum apósával. A lap értesülései szerint a hetvenes évekig visszavezethető üzleti kapcsolat nagyban hozzájárult az eléggé egyoldalú fogolycsere létrejöttéhez.

Az Ahronot felmérése szerint az izraeliek 57 százaléka nem tartja szavahihetőnek az izraeli kormányfőt. Az ötszáz fős mintán készült felmérés hibahatára 4,5 százalék.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.