Árpád
-2 °C
9 °C

Megingathatatlan Berlusconi médiabirodalma

2004.02.20. 14:57
Az olasz törvényhozás alsóháza pénteki végszavazásán 314 igen és 197 nem voks mellett elfogadta az új elektronikus médiatörvényt, amely a Silvio Berlusconi kezében lévő Rete4 csatornának kedvez.
Az olasz jobboldali kormánykoalíció már kedden bizalmi szavazáshoz kötve megszavaztatta alapjaiban a törvényt, amelynek végleges elfogadását a baloldali ellenzék obstrukciója akadályozta három napon át: az alsóházban több mint kétszázan jelentkeztek hozzászólásra, a vita két éjszakán keresztül tartott, s csak péntek hajnalban ért véget.

Berlusconi győzött

Az olasz képviselőház - a szenátus után - így most végleg elfogadta a törvényt, amely gyakorlatilag megmenti a Silvio Berlusconi tulajdonában lévő harmadik tv-csatornát, a Rete4-t, hogy műholdas sugárzásra váltson a földi frekvenciák használata helyett (amit már évek óta mindenféle engedélyek nélkül folytat).

Az alsóház február elején már tárgyalta a tervezetet, de akkor a félreszavazók nagy száma miatt a kormány meghátrált, s újra a bizottságok elé került a dokumentum. A szavazás nyomán érvénytelenné válik az államfő decemberi vétója. A Maurizio Gasparri kommunikációs miniszter nevével fémjelzett médiatörvény tervezete csaknem két éve járja a jogalkotás útvesztőit - már hatszor került a törvényhozás elé -, az ellenzék heves bírálatát váltva ki a tájékoztatási szabadság durva korlátozása miatt.

Egyrészt azért, mert semmibe veszi az alkotmánybíróság korábbi döntését, amelynek értelmében a Silvio Berlusconi kormányfő tulajdonában lévő Rete4 tv-csatornát december végéig le kellett volna választani és átállítani műholdas sugárzásra. A jogszabály emellett újraszabályozza a reklámtorta felosztását - szintén a kormányfő cégének, a Mediasetnek kedvezve -, s lehetővé teszi Berlusconi holdingjának, hogy néhány év múlva a nyomtatott sajtóban is érdekeltségeket szerezzen.

Az olasz média több mint 90 százalékát irányítja

Ugyanakkor az állami RAI tv-csatornákra - a kuratóriumok átszervezéséből adódó személyi változások mellett - tekintélyes anyagi terhek várnak: át kell térniük a digitális műsorszórásra, saját eszközökből finanszírozva a szükséges beruházásokat. Carlo Azeglio Ciampi államfő ezért nem írta alá a már elfogadott jogszabályt december közepén, s alkotmányos kifogásokat emelve visszautalta a törvényhozásba.

A felsőház korábban némi módosításokkal újra megszavazta a törvényt, míg az alsóház csak kedden, a bizalmi szavazással egybekötve, majd pedig pénteken bólintott rá a tervezetre. A Berlusconi család tulajdonában lévő Rete4 - amely immár ötödik éve a szükséges engedélyek nélkül sugározza adását - megmentésére külön kormányrendelet született, amelynek hatálya azonban február végén lejárt volna: ezért volt szükség a törvényhozás gyors döntésére.

Berlusconi a bizalmi szavazással való egybekötést - ezzel elég gyakran él a jobbközép kormánykoalíció - azzal magyarázta, hogy "meg kell gyorsítani" a törvényhozás munkáját. Berlusconi és családja már most is tulajdonosa az ország három legnagyobb magántelevíziójának, közvetve pedig a kormányfő ellenőrzése alatt tartja a RAI közszolgálati tv-csatornákat is, vagyis az olasz elektronikus média gyakorlatilag több mint kilencven százalékát irányítja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!