Vilma
-7 °C
4 °C

Schröder végjátéka

2005.07.02. 08:38
A Schröder által erőltetett bizalmi szavazás még csak az első formai lépés volt az előrehozott választások felé. Noha a szavazás kimenetele egy percig sem volt kétséges, még mindig bizonytalan, hogy szeptemberben valóban az urnákhoz járulhatnak-e a választók. Most a köztársasági elnök térfelén van a labda. Berlini elemzőnk elemez.
Annak ellenére, hogy a német politikában már mindenki lázasan készül a választásokra, korántsem magától értetődő, hogy Horst Köhler szemrebbenés nélkül feloszlatja majd a parlamentet. Az államfő, aki pontosan egy éve költözött az elnöki palotába (illetve költözött volna, ha nem éppen most renoválnák a Schloss Bellevue-t) minden jel szerint igen alaposan mérlegelni fogja döntését. Nem múltak el ugyanis az alkotmányjogi aggályok Schröder manővere felől.

Horst Köhler elnökké választása előtt szinte teljesen ismeretlen volt a német közvélemény számára. Pénzügyi karriert futott be, nem politikait, és az elmúlt tíz évet külföldön töltötte: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökeként Londonban Németh Miklós főnöke volt, később a Nemzetközi Valutaalap igazgatójaként szolgált Washingtonban. Ezzel a múlttal kívülállónak számít a német politikában, és talán éppen ezért is fogalmazódik meg ellene újra és újra a vád, hogy nem elég semleges, és túlságosan a pártja, a kereszténydemokraták érdekei szerint cselekszik. Nagy tehát most a nyomás rajta: be kell, hogy bizonyítsa, hogy ő csakugyan semleges, és mindenképpen ragaszkodik az alkotmány betartásához.

Éppen ez lehet a bökkenő. Komoly vita folyik ugyanis arról, hogy összeegyeztethető-e az alkotmánnyal, amit Schröder kiokolt. 1983-ban, mikor Helmut Kohl egy hasonló művelettel harcolt ki új választásokat (akkor viszont abban a biztos tudatban, hogy növelni tudja majd többségét) az alkotmánybíróság előírta, hogy a bizalmi szavazás trükkjével csak akkor lehet feloszlatni a parlamentet, ha valóban nincs esély stabil kormánytöbbség létrehozására. Pontosan ezzel érvelt Gerhard Schröder is: a belső ellenzék felerősödése miatt nem garantált a kormánykoalíció működőképessége, ezért meg kell adni a választópolgárnak a lehetőséget, hogy döntsön a kormány jövőjéről.

Ám június 30-án, egy nappal a bizalmi szavazás előtt a koalíció még átbokszolt negyven törvényt a parlamenten. Így nehéz azzal érvelni, hogy a kormány működésképtelen. Különösen irónikus egyébként az, hogy a pénteki szavazáson éppen a belső, baloldali ellenzék szavazott bizalmat Schrödernek, míg Schröder és szövetségesei (köztük a teljes kabinett) tartózkodtak. A baloldal ezzel persze azt kívánta demonstrálni, hogy alaptalan az ellenük felhozott vád, miszerint ők veszélyeztették volna a kormány létét. Mégis, elég nehéz így azt a látszatot fenntartani, hogy Schröder nem tudta volna kitölteni a 2006 őszéig tartó mandátumát.

Mindezek ellenére a politikai nyomás akkora, hogy nehéz elképzelni, hogy vagy az elnök, vagy az alkotmánybíróság megakadályozná a választások előrehozatalát. Az elkövetkező három hétben amúgy sem várható sok mozgás: Horst Köhlernek most 21 napja van arra, hogy kiírja az új választásokat, amit attól számítva 60 napon belül kell megtartani. Mivel mindenki a szeptember 18-ai dátumot favorizálja, Köhler július 20-a körül fog hivatalosan dönteni.

Addig is teljes erővel beindul a választási kampány, ami nem szűkölködik majd furcsaságokban. A szociáldemokraták helyzete különösen bizarr. Gerhard Schröder továbbra is kancellárjelöltként vezeti a listát, noha hivatalosan nem élvezi saját pártja bizalmát. Ha veszít - és ehhez aligha fér kétség - teljesen elképzelhetetlen, hogy ellenzékiként helyet foglaljon a Bundestagban. Eközben a párt bázisa nem tudja eldönteni, hogy a népszerűtlen reformokat propagálja, vagy - Schrödert és reformprogramját elárulva - pánikszerűen húzzon balra és így megpróbálja megakadályozni, hogy az új baloldali párt túl sok szavazatot szedjen el tőlük.

A Zöldek sem tudják még pontosan, hogy mire építsék a kampányt: a szerintük sikeres, de igen népszerűtlen kormányzásra, vagy inkább markánsabb baloldali arculatot alakítsanak ki. Mindenesetre Joschka Fischer hosszú idő után újra elemében van, a bizalmi szavazás előtt ugyanis ő tartotta a legfeltűnőbb, legharciasabb beszédet a parlamenti vitában. Sokak számára ez volt a nap legnagyobb meglepetése.

A kereszténydemokraták közben elégedetten dörzsölhetnék tenyerüket, de a helyzet számukra sem egyszerű. Nemcsak, hogy felszínre törnek a belső viták a leendő kormányzás hangsúlyairól és a legfontosabb teendőkről, de van okuk aggódni a választások kimenetele miatt is. A hangulat annyira kiszámíthatatlan, hogy minden benne van a pakliban. Az abszolút többség a CDU számára ugyanúgy lehetséges, mint az, hogy az új baloldali párt olyan erős lesz, hogy csak egy nagykoalíció garantálhat majd stabil kormányzást a következő ciklusban.

De akkor már garantáltan Schröder nélkül.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.