Előd
5 °C
11 °C

Elnémultak a mobilok a földrengéstől

2001.03.02. 11:49
A szerdai 6,8-as földrengés után kisebb utórezgések rázták meg Washington államot, Gary Lock kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett. A történtekről egy Seattle-ben élő magyar tájékoztatta az Indexet.
A rengés idején a kislányommal a Seattle Centerben sétáltunk. Éppen kifelé indultunk a Pacific Science Center (PSC) dinoszaurusz kiállításáról, amikor a vígan gyalogló Daniella és persze mindenki lába alatt el kezdett táncolni a föld, jó 45 másodpercig. A kiállítás őslényei hajlongtak, egy hatalmas vászon haragos tengerként hullámzott.

A rengés alatt egy mellettem jövő, valószínűleg első ízben idelátogató hölgy bíztatást várva kérdezte: 'Ugye ez is a kiállítás része?' Mit mondhattam erre? 'Nem, ez földrengés!' és fölkapván Daniellát, rohantam kifelé. Az első gondolatom az volt, hogyan jutok el 4 éves kisfiamhoz, Dávidhoz, aki a Children's Theatre-ben drámaórán van. Lesz-e utórengés? A PSC-t dekoráló tartóoszlopok alatt vajon biztonságosan kijutunk?

Az emberek, többségük kisgyerek, a Center Amphitheatre előtti nyitott téren gyülekeztek. Dávidot rögtön megláttam, ott haladt a tanára és pajtásai társaságában. Nem tudtuk, mekkora volt a rengés, lesznek-e további földmozgások, merre biztonságos menni, mi van az otthonunkkal, a Space Needle (a város egyik jellegzetes épülete, magasba törő torony) közelében álldogálva mennyire vagyunk biztonságban.

A gyerekek nyugodtabbak voltak, mint a felnőttek. A mobiltelefonok nem működtek. Gyalog elindultunk, egy rádióadás kihallatszott egy nyitott ajtókkal álló kisteherautóból. Végre kiderült: a Richter-skála szerint 6,2 (ekkor még ennyit mondtak, később 6,8-nak minősítették), és valószínűleg nem lesz több földmozgás.

Utórezgések és rendkívüli állapot

Csütörtökön és pénteken utórengések okoztak riadalmat a Washington állambeli Seattle-ben. A szeizmológusok szerint a rengések epicentruma ugyanazon a törésvonalon volt, ahonnan a szerdai földmozgás is indult. Sérültekről és komoly károkról nem érkezett jelentés. A szerdai, 6,8-as erősségű földrengés során Seattle-től Portlandig több épület megrongálódott, legalább hatvan ember megsérült. Az epicentrum a várostól 50 kilométerre volt, a föld 45 másodpercig rengett. A város déli részén az áramellátás megszakadt, a reptéren leállt a forgalom, az irányítótornyot ki kellett üríteni. Szakértők szerint a rengés epicentruma mélyen volt, és a házakat is földrengésbiztosra tervezik, ennek köszönhető, hogy nem keletkeztek komolyabb károk.

Rendkívüli állapot

Gary Lock kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett, Bush elnök pedig maximális támogatásáról biztosította az államot. A rengést még ezer kilométerre, Salt Lake Cityben és Vancouverben is érezték. Az Egyesült Államokban egyébként éppen szerdán hoztak nyilvánosságra egy jelentést, amelyben szeizmológusok - a január végi, 7,7-es erősségű indiai földrengést tanulmányozva - arra figyelmeztettek, hogy az USA nyugati partvidékét fenyegető földrengések még az eddigi előrejelzéseknél is pusztítóbbak lehetnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.